PRATEĆI PROGRAM

SAN LETNJE NOĆI za osobe sa autizmom

Produkcija: Flute Theatre (Velika Britanija)

Režija, adaptacija: Keli Hanter

Igraju:

Karina de Hesus Abi-Saber
Ketrin Kej
Džejkob Lovik
Mersedes Mareska
Mohit Matur
Aleiks Mele
Džošua Velč
Dizajn svetla / Krejg Vest
Dizajn predstave / Alis Halifaks
Asistent reditelja / Nataša Hauard
Muzičar / Mersedes Mareska

O PREDSTAVI

Zajedno sa izvođenjem predstave „San letnje noći“ u okviru glavnog programa 11. Šekspir festivala, Flute Theatre će predstavu adaptiranu svetski priznatom Hunter Heartbeat metodom izvesti i za osobe sa autizmom.  Ova metoda putem serije senzornih igara pozorište približava osobama sa autizmom. Predstava se izvodi u saradnji sa Društvom za podršku osobama sa autizmom Grada Novog Sada.

Ova inovativna adaptacija Šekspira koristi nagrađivanu Hunter Heartbeat metodu, seriju senzibilnih dramskih igara, koje omogućavaju osobama sa autizmom da  tim putem osete živost i da istaknu svoj identitet. Trupa može izvoditi projekat na bilo kom jeziku, istovremeno dozvoljavajući onima raseljenim ratom jedinstveni prostor za ublažavanje njihovih trauma, zarastanje rana i osećanja koja treba podeliti. Predstava uključuje i porodice učesnika koji sede iza njih.

Ova inovativna adaptacija Šekspira može se izvesti na bilo kom jeziku i koristi nagrađivanu verziju Hunter's Heartbeat metode - serije igara koje omogućavaju učesnicima da podele kakav je osećaj biti živ i da slave svoj identitet. Živa praksa koja nastavlja da se menja i odgovara onome ko je koristi, Hunter's Heartbeat omogućava ljudima marginalizovanim i raseljenim ratom, uključujući ukrajinske porodice, da se angažuju u izvedbi zajedno sa onima marginalizovanim autizmom. Od 2014. do 2019. trupa je išla na turneju sa svojim pionirskim radom,  igrajući predstave za marginalizovane pojedince širom sveta.

„Uvidi mog sina su bili zapanjujući – otkrio je fluidnost svog glasa i pokreta tokom predstave u kojima sam retko ga viđao nego pre. Rekao je ‘danas je bio prvi put da sam se zaboravio i da jesam samo tamo gde sam bio’. Danas je bio fenomenalan uspeh.”

Roditelj sina sa autizmom

„Moralo se videti da bi se verovalo. Ne mogu dovoljno istaći ovo angažovano, potpuno posvećeno dete koje je bilo verzija mog deteta koje nikada nisam video.”

Roditelj sina sa autizmom

„Flute Theatre je pružio potpuno inkluzivno i impresivno iskustvo ovde u St John’s. Učenik sa složenim potrebama, oštećenjem vida i sluha bio je angažovan tokom predstave. Prilagođavanje individualnim potrebama i prenošenje priče koristeći Makaton, dodir i ekspresivni ples.”

Osoblje Sent Džons koledža u Brajtonu

TOP