GLAVNI PROGRAM

HAMLET DOUBLE BILL

Produkcija: La Ribalta Teatro / The English Theatre Company (Italija)

Tekst, režija: Alberto Jerardi, ĐorđoVijerda i Edrijan Hjuz

  • NEDELJA, 7. JUL U 20.00
  • Vila Stanković, Čortanovci
  • Trajanje predstave: 1h
  • Cena ulaznice: 1.200 din.
  • (U slučaju vremenskih nepogoda predstava se izvodi u SNP, Novi Sad)

Igraju:

Alberto Jerardi

Đorđo Vijerda

Edrijan Hjuz

O PREDSTAVI

Komad Double Bill pozorišta La Ribalta Teatro i The English Theatre Company je dvojezični (italijanski i engleski) spoj Komedije i Tragedije između Grobara i Glumaca u Šeksiprovom Hamletu.

Predstava Hamlet Double Bill pobednik je velikog međunarodnog projekta Evropske mreže Šekspir festivala ShakeSPHERE 2023/2024. Nakon otvorenog poziva svetskoj pozorišnoj zajednici za najorginalniji umetnički koncept Šekspirovog dela, Evropskoj mreži Šekspir festivala stiglo je više od 70 prijava iz celoga sveta. Odlukom međunarodnog žirija projekat Hamlet Double Bill iz Italije proglašen je najboljim čime je stekao pravo učešća na brojnim festivalima: York Shakespeare Festival (Velika Britanija) / Gdansk Shakespeare Festvival (Poljska) / Craiova Shakespeare Festival (Rumunija) / Šekspir festival Srbija ...

REČ AUTORA PREDSTAVE:

HAMLET DOUBLE BILL

3 glumca u 2 priče u 1 činu, osvrt na HAMLETA:

1) The Play’s The Thing or “To be: Hamlet Retold”

2) The Rest is Silence or “Not to be: Hamlet Revisited”

Zašto Double Bill (dve priče)? Pa, ideja je da se da glas dvema različitim tačkama gledišta priče o Hamletu: Grobarima i Glumcima. Grobari i Glumci su konkretni izvršioci sudbine koja se vrti oko Elsinora: oni predstavljaju početak i kraj Hamletove priče. Otvaraju i zatvaraju igru. Ako su Glumci iskra koja u Hamletu rasplamsava ideju o demaskiranju kralja Klaudija kroz insceniranje onoga što se dogodilo na danskom dvoru, Grobari su svršetak patnje likova u delu, jer konstatuju relativan i apsolutan kraj Hamletovih peripetija. Ako su Glumci pronalazači života i njegovih mogućih zapleta, Grobari su čuvari smrti i kraja života likova. I upravo ta nesvesna važnost koju imaju u delu, čini ih, nesvesno, komičnim likovima.

Predstava

Komad The Rest is Silence („Ostalo je tišina“) je mračniji, jeziviji, sa morbidnom i tmurnom atmosferom Hamletovog teksta (uostalom, odnos sa svetom smrti je uvek prisutan): sablasna priviđenja, ubistva, kosturi i samoubistva su glavni likovi čitave priče.

Priča The Rest is Silence počinje na kraju Hamletovog teksta. U porti crkve gde su položili Ofeliju, Grobari ponovo kopaju. Sada moraju da pokopaju Hamleta, Gertrudu, Klaudija i Laerta (da ne govorimo o Poloniju, Rozenkrancu i Gildensternu) do kraja dana. Zapovedio je to Fortinbras, novi kralj. Dok kopaju, hvataju, kao da ih vetar pronosi, delove reči i misli onih koji su nekada bili „previše čvrsto meso“. Grobari ipak dobro znaju da „sve što živi mora da umre, prolazeći kroz prirodu u večnost.“ I tako likovi „Hamleta“ na trenutak ožive i ponovo prožive svoje postupke.

S druge strane, priča The Play’s The Thing ima sasvim drugačiju okosnicu: briljantna, komično je puna posrtanja i promašaja, grešaka i reinterpretacija same priče, fantastična je i puna priča u priči. Posle sumnjivog uspeha „Mišolovke“ na dvoru kralja Hamleta, Glumci su ponovo na putu sa svojom najnovijom predstavom: The Play’s The Thing. „Kao da okreću prirodi ogledalo“, oni takođe znaju da je vreme od suštinskog značaja, a nijedna publika nema vremena ni strpljenja da sedi tri i po sata i sluša 400 godina stare engleske stihove. Glumci moraju biti brzi i pametni kako bi svoju publiku oduševili pripovedajući svoju verziju Hamletove priče.

Na sceni su samo tri glumca i dva jezika: italijanski i engleski.

Tako se nastavlja lingvističko i stilsko istraživanje ovog trojca, nastalog spojem dva različita pozorišna iskustva, La Ribalta Teatro i The English Theatre Company.

Jezičke razlike, koje u dvema dramama odgovaraje društvenim razlikama, same će biti izvor sukoba i komedije, stvarajući višeslojnu predstavu: i bogatu i složenu, i jednostavnu i suštinsku.

O AUTORIMA

Đorđo Vijerda

Godine 2012. diplomirao je na Akademiji dramskih umetnosti „Nico Pepe“. Godine 2013. igrao je u predstavi Mistero Buffo e Altre Storie Darija Foa u režiji Masima Navonea. Pozorišno obrazovanje nastavio je u Parizu kod francuskog majstora i klovna Filipa Golijea. Osnovao je međunarodnu klovnovsku i fizičku pozorišnu kompaniju „Plague of Idiots“, gostovao je na festivalima u Pertu i Adelaidi (Australija) i Edinburgu (Škotska). Godine 2014. osniva kompaniju La Ribalta Teatro (dobitnik i finalista više nagrada) čiji je umetnički direktor, kao i glumac, reditelj i scenarista. Radi u teatru La Ribalta i Teatrino dei Fondi u San Miniatu.

Alberto Jerardi

Debitovao je 2009. godine kod engleske koreografkinje i rediteljke Lindzi Kemp. Godine 2012. diplomirao je na Akademiji dramskih umetnosti „Nico Pepe“. Godine 2013. završio je viši kurs kod Paola Grasija iz Milana, igrao je u Mistero Buffo e Altre Storie Darija Foa, u režiji Masima Navonea (2013), u komadu La Prima Cena Mikela Santerama, u režiji Mikela Sinisija (2015), i u Roma e Giulietta u režiji „Giardino delle Ore” (2021). Godine 2014. osniva trupu La Ribalta Teatro (dobitnik i finalista više pozorišnih nagrada), čiji je umetnički direktor, kao i glumac, reditelj i scenarista. Sarađivao je kao profesor na Akademiji dramskih umetnosti „Nico Pepe“. Radi u teatru La Ribalta i Teatrino dei Fondi u San Miniatu.

Edrijan Hjuz

Glumac, reditelj i klasično obučeni plesač. Jedan je od osnivača trupe The English Theatre Company. Diplomirao je na Univerzitetu u Kejp Taunu Drama School (Južna Afrika), a magistrirao je iz oblasti savremene izvedbe performansa i pozorišne režije na Univerzitetu Brunel (London).  Predstave uključuju: Frankenspeare, Waiting For Juliet, Magbet, San letnje noći, Shakespeare Unplugged (The English Theatre Company); Big Boys (Croydon Warehouse, Vest End, London); Boy Meets Boy (Market Theatre, Južna Afrika); Elizabeth I Darija Foa (Grahamstown Festival); Trick (Zip Zap cirkus); The Blue House (Teatro Agora, Rim); Narrow Rooms.

O POZORIŠTU

LA RIBALTA TEATRO

Pozorišna trupa La Ribalta Teatro nastaje iz umetničke saradnje Alberta Jerardija i Đorđa Vijerde koji su se upoznali na akademiji „Nico Pepe” (Udine, Italija), gde su diplomirali na ideji Brehtovljevog motoa - „formirati publiku predlažući, s jedne strane, aljkavo podsmeh, a sa druge strane, građansku pažnju na globalnim pitanjima“. Ovaj dvojac je evoluirao u La Ribalta Teatro, pozorišnu trupu koja radi u dvema oblastima: produkcija i kreiranje savremenih dramskih predstava uživo i kursevi pozorišne obuke. Trupa se od 2019. godine bavi studijskim i umetničkim istraživanjima u cilju realizacije trilogije pozorišnih predstava posvećenih odnosu čoveka i životne sredine.

ENGLISH THEATRE COMPANY

Trupa The English Theatre Company osnovana je u Pizi 2011. Njeni stalni članovi, međutim, rade zajedno više od 25 godina u Engleskoj, Evropi i Južnoj Africi. Fleksibilni ansambl uključuje renomirane i mlade profesionalne glumce iz engleskog i italijanskog pozorišnog sveta. Ova pozorišna trupa imala je turneje po Italiji, na severu od Milana i na jugu do Pompeja.

TOP