PRATEĆI PROGRAM

MOJ ŠEKSPIR: Rediteljsko putovanje kroz Prvi folio

My Shakespeare: A Director’s Journey through the First Folio

PROMOCIJA KNJIGE

Greg Doran

  • NOVEMBAR 2024.

Knjiga prikazuje lični i profesionalni put Grega Dorana, umetničkog direktora Royal Shakespeare Company od 2012. do 2022. i „jednog od velikih Šekspirovaca svoje generacije“ (Sandej tajms).

Tokom svoje slavne karijere, Doran je režirao ili producirao sve drame u okviru Šekspirovog Prvog folija.

Svako poglavlje razmatra različitu predstavu, uzimajući u obzir napravljene izbore i utkane  autobiografske detalje i pozadinu RYCa, dajući uvid u ključne saradnje, uključujući i one sa glumcima kao što su Džudi Denč, Dejvid Tenant, Harijet Volter, Patrik Stjuart …

Kroz Doranov izveštaj o ovom izuzetnom putovanju, vidimo kako je pristalica RYC zaveštala svoju lobanju kompaniji da se koristi u Hamletu; kako je susret sa Nelsonom Mandelom inspirisao produkciju Julija Cezara; kako je Falstaf prvi put predstavljen Kini …

Ova knjiga na jedinstven način prikazuje uzbuđenje, energiju, iznenađenja, radosti i agoniju rada na ovim najvećim komadima; baca novo svetlo na ove predstave kroz Doranovo sopstveno istraživanje i otkrića napravljena u prostoriji za probe; pruža neviđeni pristup zanatu, životu i ljubavima ovog izuzetnog reditelja.

Zajedno sa promocijom knjige, u cilju daljeg negovanja dela Vilijama Šekspira, razvitka i podrške lokalnoj pozorišnoj zajednici, Šekspir festival je inicijator prevođenja i objavljivanja ovog značajnog dela u našoj zemlji.

TOP