GLAVNI PROGRAM

ROMEO I JULIJA: Poslednji sati

Produkcija: ImPerfect Dancers Company (Italija)

Koncept i koreografija: Valter Mateini i Ina Broeks

  • SUBOTA, 6. JUL U 20.00
  • Vila Stanković, Čortanovci
  • Trajanje predstave: 1h 10’
  • Cena ulaznice: 1.200 din.

Igraju:

Julija / Ana Margarida Simoes Filipe
Romeo / Simon Orlandi
Tibalt / Diogo Antonio Markes Sera Alves
Merkucio / Bastijan Žan Borel
Dadilja / Antonieta Bajraktari
Benvolio / Marijana Elizabet Vargas
Otac Lorenco / Alesija Rebaljati
Sudbina / Ina Broeks

Kostimi: Ina Broeks
Dizajn scene: Ina Broeks
Dizajn svetla: Valter Mateini
Muzika: Ecio Boso, Olafur Arnalds, Maks Rihter, Arvo Part, J. S. Bah, Nils Fram

O PREDSTAVI

Plesna predstava “Romeo i Julija: Poslednji sati” u izvođenju međunardno priznate ImPerfect Dancers Company nakon uspešne svetske turneje (Hong Kong Shakespeare Festival, Gdansk Shakespeare Festival, Craiova Shakespeare Festival ...) dolazi i na Šekspir festival u Srbiji.

Najveća ljubavna priča svih vremena je pred publikom – spletke i sukobi porodica dvoje mladih ljubavnika u njihovim poslednjim satima, pre nego što se predaju svojoj neizbežnoj sudbini. Uz pomoć flešbekova, publika će ponovo proživeti vrhunce ove priče, u ubrzanom filmu u kojem se slike stapaju i zbunjuju, sve dok se iznenada ne prikažu u oštroj jasnoći.

Specifičan fizički jezik kojim se prikazuju emocije i istražuju najintimnija osećanja i složene nijanse ljudske duše zajednička su nit koja povezuje sve predstave ImPerfect Dancers Company. Kroz univerzalnost plesa i pozorišta ImPerfect Dancers Company ispituje da li se osećanja stara koliko i vreme, protokom vremena razvijaju.

Smeli umetnički izbori

„Romeo i Julija:Poslednji sati“ jeste energična, intenzivno fizička i atletska plesna predstava koja istražuje emocije Šekspirovog kultnog dela kroz izuzetnu muziku i apsolutno savršene plesače. Ovaj očaravajući komad, svojim smelim umetničkim izborima, ispraćen je ovacijama publike. Nagrađeni aplauzom, glumci  su izlazili pred publiku na kraju svakog čina. To govori sve! “

Alen Karl - Sud Luberon

Festival Les Nuits du Château (Francuska)

O AUTORIMA

Valter Mateini (Civitavecchia, Italija 1972.) diplomirao je na Accademia Nazionale di Danza u Rimu i nastavio plesati za neke od najpoznatijih italijanskih i međunarodnih plesnih kompanija, uključujući Balletto di Roma, Nacionalni balet Marseille Rolanda Petita, Les Ballets de Monte-Carlo, Opéra National de Lyon i Fondazione Nazionale della Danza – Compagnia Aterballetto. Valter je radio s najboljim umetnicima savremenog plesa kao što su Jirí Kylian, William Forsythe, Mats Ek, Ohad Naharin, Nacho Duato, Angelin Preljoçaj, Birgitte Cullberg, Claude Brumachon, Maguy Marin, Bill T Jones, Jacopo Godani, ali i s mnogim drugima. Već kao plesača počeo ga je privlačiti čin koreografiranja. Svoju koreografsku strast i svoj talent razvijao je u putem platformi mladih koreografa u Les Ballets de Monte-Carlo, Nacionalnoj operi Lyon i Aterballettu. 2009. godine s Inom Broeckx osnovao je kompaniju ImPerfect Dancers Company čiji je do danas umetnički direktor i koreograf. Mateini je stvorio dela izuzetne veštine, strasti, dubine i tehnike, kako za plesače ImPerfect Dancers Company, tako i za brojne druge plesne kompanije širom svijeta (Aterballetto, BDT Junior, Ballet Regensburg, Ballet BC Vancouver, Arts Umbrella Dance Company …).

Ina Broeks (Turnhout, Belgija 1971.) završila je Kraljevsku baletsku školu u Antwerpenu, Belgija, te plesala s međunarodno poznatim kompanijama poput Nederlands Dans Theatre II, Centre Chorégraphique National de Tours, Les Ballets de Monte-Carlo, Opéra National de Lyon i Fondazione Nazionale della Danza – Compagnia Aterballetto. Tokom svoje karijere imala je sreću da pleše u delima svetski poznatih koreografa, među kojima su Balanchine, Jirí Kilián, Hans Van Manen, Mats Ek, William Forsythe, Angelin Preljoçaj, Nacho Duato, Ohad Naharin, Paul Lightfoot, Itzik Galilli, Jacopo Godani, Maguy Marin, John Alleyne, Karole Armitage, Claude Brumachon i mnogi drugi. Sudelovala je i na brojnim dobrotvornim međunarodnim baletskim festivalima koji prikupljanju sredstava za oboljele od AIDS-a i Alzheimerove bolesti. Od 2000. godine usko sarađuje s Walterom Matteinijem kao dizajnerka kostima, scenografije i koncepata njihovih zajedničkih produkcija. 2009. godine s Walterom Matteinijem suosniva imPerfect Dancers Company gde je danas umetnička direktorka, koreografkinja i plesačica.

O POZORIŠTU

Otkako je osnovana u Italiji 2009. godine, trupa imPerfect Dancers Company osvojila je savremenu plesnu scenu, dobijajući oduševljene kritike i prestižne nagrade.
Pravo savršenstvo leži u nesavršenosti.
Upravo je ovaj paradoks sadržan u imenu kompanije. Slično, svaki plesač u trupi ima svoje nesavršenosti koje ih čine jedinstvenim, a opet apsolutno savršenim.

Međunarodno priznanje

  • Pod umetničkim rukovodstvom svojih osnivača, Valtera Mateinija i Ine Broeks, trupa se pokazala neumorno kreativnom u svom razvoju, proširujući repertoar i oduševljavajući publiku svojim senzibilnim i ubedljivim nastupima i smelim, često hrabrim, umetničkim izborima. Time je stekla međunarodno priznanje, obezbeđujući mesto koje mu pripada u umetničkom pejzažu.Imperfect Dancers Company je svoj repertoar ponela na turneju, sa nastupima u Severnoj Americi (Kanada i SAD), Južnoj Americi (Kolumbija, Brazil i Urugvaj), Africi (Tanzanija), Aziji (Izrael i Turska) i, ne manje važno, Evropi (Hrvatska, Španija, Makedonija, Jermenija, Francuska, Nemačka, Italija, Poljska, Švajcarska i Holandija).

Osoben jezik

Energičan, emotivan, prijemčiv i motivisan – samo su neke reči koje karakterišu umetnički duo i njihov rad. „Naš koreografski jezik je intenzivno fizički i atletski, i zavisi od naše težnje da istražimo i razumemo ljudsku dušu u svim njenim različitim aspektima. Naš rad nastoji da stvori emocionalnu vezu sa publikom. Iako uglavnom nalazimo inspiraciju u istoriji i književnosti, naš izbor tema uvek je vođen pažljivim razmatranjem nekoliko faktora: kulturne dubine, mogućnosti da se razvijaju na originalan i moderan način, umetničkog interesovanja i osećanja koje izazivaju. Kada svoje ideje pretočimo u pokrete, uvek polazimo od muzike.
A onda je jedina svrha da se prenesu emocije."

Uninfonews.it, Marta Sbranti„Kada ples prevaziđe krhkost: Prazan podijum
Šestoro plesača na sceni je publici pružilo delikatnu temu, sjajnim veštinama, snažne savremene tehnike, čineći predstavu zanimljivim preplitanjem dinamičnih pokreta. Kroz nezaustavljive i ritmičke pokrete poput nekontrolisanih tikova, igrači na scenu donose osećanja teskobe, straha, ali i ljubavi i solidarnosti. Padovi, neravnoteža, trčanje, skokovi, ali i podrške, zagrljaji i činovi poverenja prema drugome, pomogli su da se istaknu nijanse i ispitivanja krhkosti samog života. Predstava koja je zasigurno u nama probudila osećaj neizmerne humanosti i solidarnosti.”
Parmadaily.it
„Zasluženim i dugim aplauzom od srca, publika je ubedljivo pokazala koliko ceni igrače i koreografe.”
Persinsala, Simona Maria Frigerio
„Dragulj retke čistoće čiji je autor trupa imPerfect Dancers Company. Lepota pokreta u prostoru koji dostiže ovu čistotu, jeste sve što je potrebno.”
Mathis, Bregenz Vorarlberger Nachrichten
„Trupa imPerfect Dancers Company preobličila je Šekspirovu dramu ‘Hamlet’ u plesni teatar koji oduzima dah.” „Sebe nazivaju imPerfect Dancers Company a nadahnjuju vas savršenim plesom, punim energije, mašte i poezije.”
Eliconie, Maria Luisa Runti
Svetska premijera poslednjeg dela Valtera Mateinija i Ine Broek nagrađeno je gromoglasnim aplauzom. Trupa imPerfect Dancers Company veličanstveno je predstavila egzistencijalnu borbu između skrivenih ega, prefinjene poetike, strahova i agresivnog besa, stvarajući u kontinuiranom krešendu naizmeničnih emocija, povezanih zajedničkom niti. Mašta i inovativnost su u punom poletu u izvanrednoj koreografiji, u kojoj je svaki korak i svaki pokret prožet stereotipnom slikom Crnog labuda koji živi u svakom od nas…”
Egg Magazine, Maria Chiara Gori
„...Jedno je sigurno: niko neće biti imun na duboku emocionalnu angažovanost koju stvara ova predstava. Neobična postmodernistička adaptacija klasičnog baleta Čajkovskog Labudovo jezero. Definitivno se ne sme propustiti!”
Eliconie, Maria Luisa Runti
„...Izvesti 'Dnevnik Ane Frank' plesnim pokretima pravi je izazov, ali trupa imPerfect Dancers Company izvela je to, predstavljajući duboko prožete, srceparajuće emocije, ilustrovane vrhunskom, očaravajućom koreografijom Valtera Mateinija. Reči i misli Ane Frank dobijaju oblik i postaju intenzivne veze i interpretacija njenih proganjajućih i melanholičnih poetskih spisa. Trenuci katarzične lirike i sublimacije prekinuti su trenucima snažnog dramatičnog uticaja, kao što je scena sa gas-maskama ili glasan lavež psa. Postoje sećanja i emocije koje teku između sna i stvarnosti, između želje za životom i saznanja da smrt vreba iza svakog ugla…“
Gabrielle Narsted about The Unseen Garden in the Vancouver Observer
Morao sam da se podsetim da dišem jer sam bio potpuno uvučen u sirove emocije i energiju italijanske trupe, nesavršenih plesača.
Montevideo Gazette of Uruguay
„Istante je ostavio u čudu publiku na tri kontinenta, uz ovacije u Evropi, Africi i Južnoj Americi.” „Ova italijanska kompanija savremenog plesa očarala je Urugvaj.
ische Neueste Nachrichten, Karlsruhe
„ Sin Madam Baterflaj je jedinstveno delo koje je već steklo reputaciju međunarodne senzacije.
La Gazzetta di Parma
„Sjajni tumači savremenog plesa koji nam predstavljaju izuzetne veštine.” „Gledati trupu imPerfect Dancers Company značilo je biti svedok emocionalnog putovanja velike dubine.“
La Gazzetta del Mezzogiorno
„Divan uspeh. Muzika Vivaldija i Stravinskog susreće lepotu i strast jedne od najcenjenijih i tehnički najdarovitijih plesnih kompanija u Evropi.”
The Washington Post
„Trupa imPerfect Dancers Company debitovala je u subotu u SAD snažnim nastupom koji je naizmenično podstaknut dubokim osećanjima i apsurdizmom… Ako ovde i postoji nesavršenost, to nije u plesu, već u inherentnoj napetosti kondenzovanja tako složenih emocija u jednom satu kretanja.”
Mittelbayerische Zeitung about Istante
„Koreografija je oštra, energična i naglašena. Sa prelepim, nadrealnim detaljima prikazanim sa merom, gde se tragedija i surova stvarnost smenjuju sa suptilnim humorom.”
Mittelbayerische Zeitung about Istante
„Izuzetno složena i veoma osećajna predstava. Neverovatno je koliko osoba može biti fleksibilna - i koliko potpuno ranjiva."
Tanznetz.de
„Valter Mateini i njegovi ‘nesavršeni plesači’ dostigli su nove visine predstavom ‘Thinking Outside the Box’ na Regensburg Tanztage Dance festivalu... ‘Thinking Outside the Box’ je predstava o disanju, doživljavanju, gledanju, osećanju, pamćenju, šokiranju; nosi moćnu poruku. Pravi ples tour de force."
TOP