OKTOBAR 2021. Srpsko narodno pozorište, Novi Sad
  • MAKBET
    OKTOBAR 2021. Srpsko narodno pozorište, Novi Sad

GLAVNI PROGRAM

MAKBET

SARDEGNA TEATRO / COMPAGNIA TEATROPERSONA (Italija)

Macbettu
MAKBET
Režija: Alessandro Serra

Igraju:
Leonardo Capuano / Leonardo Kapuano
Giovanni Carroni / Đovani Karoni
Felice Montervino / Feliče Montervino
Andrea Bartolomeo / Andrea Bartolomeo
Fulvio Accogli / Fulvio Akolji
Stefano Mereu / Stefano Mereu
Maurizio Giordo / Mauricio Đordo
Andrea Aarroni / Andrea Karoni

Trajanje: 1h 30'

Prevod na sardinski: Đovani Karoni
Savetnik za scenski pokret: Kjara Mikelini
Režija, scenografija, svetlo, kostimi: Alesandro Sera
Produkcija: Sardegna Teatro i trupa Teatropersona

Macbettu je dobitnik nagrade Premio Ubu – najbolja italijanska pozorišna produkcija 2017. godine.

Šekspirov Makbet prožet drevnim tradicijama Sardinije, izveden na sardinskom jeziku i, prema elizabetanskoj tradiciji – u izvođenju muškog glumačkog ansambla.

Moćno fizičko pozorište koje je osmislio i režirao Alesandro Sera donelo mu je međunarodnu reputaciju.

Ideja je nastala tokom Serinog fotografisanja karnevala u regiji Barbađa na Sardiniji.

Tmurni zvuci kravljih zvona i drevnih instrumenata, životinjska koža, rogovi, pluta. Moć gesta i glasa, srodstvo sa Dionisom i istovremeno neverovatna jasnoća plesa i pojanja. Natmurene maske i krv, crveno vino, sile prirode koje je čovek pripitomio. Ali ponajviše mračna zima.

Iznenađuje broj analogija između Šekspirovog remek-dela i raznovrsnosti maski Sardinije. Sardinski jezik ne ograničava stvaranje, ali pretvara u pojanje ono što bi na italijanskom moglo ostati samo književnost.

Prazan prostor za igru, oživljen telima glumaca koji stvaraju scene i dočaravaju prisutnost. Kamenje, zemlja, gvožđe, krv, ratnički pokreti, ostaci drevne Nuragičke civilizacije. Materija koja ne prenosi značenje nego iskonske sile koje deluju na onoga ko ih upija.

Predstava Macbettu je gostovala širom sveta – Barbikan centar London, Hong Kong festival, Sibiu festival, Platonov festival Rusija, Festval svetskog kazališta Zagreb ...

Italijanski kritičari  proglasili su Macbettu najboljom predstavom u 2017. godini - dobitnik je najznačanije italijanske nagrade u oblasti izvođačkih umetnosti, svojevrsnog Oskara italijanskog teatra - The Premio Ubu Award 2017.

„Veoma zanimljiva Serina režija koja pretače Šekspirovu tragediju u sardinijsku tragediju, stvarajući ikonografiju inspirisanu tradicijom Sardinije. Iznad svega je zanimljiva jer nije u pitanju predstava kojoj je namera podrivanje Šekspira. Naprotiv, rigorozna je i poštuje original. Režija nas podseća na izvesna drevna osećanja, neku vrstu iskonske prirode Zla, sugestivno i vizuelno“.
Ana Bandetini, La Repubblica

„Očaravajuće, vizionarski i apokaliptično. Poput mita. Ima evokativnu moć kao i savremeni osećaj za tragično, podseća na ratove koji su se svakodnevno prikazivali na malim televizijskim ekranima, sa teretom tuge i tragedije.“
Valter Porčeda, La Nuova Sardegna

„Sera je uspeo da stvori magičan i originalan most između dve dijametralno suprotne planete: Barbađa i srednjovekovne Škotske. Sirov i arhaičan svet pastoralne Sardinije ogrće šekspirovske junake svojim običajima i tradicijom, tikovima i glasovima. Scenografski izbori su veoma lepi, suštinski i totemski, svetlosni kontrasti i odlična glumačka ekipa: u potpunosti muški ansambl, kao u elizabetanskoj epohi. Zaista majstorske scene izbezumljenih veštica, otkačenih izaslanika zla: nikada se niko nije toliko smejao tokom šekspirove tragedije.“
Mikele Vejs, La Stampa

Biografija reditelja:
Alesandro Sera se sa pozorištem upoznao kao vrlo mlad adaptirajući kinematografska dela Ingmara Bergmana za pozorišne predstave.

Njegove studije glume započele su najpre kroz telesne radnje i vokalne vibracije Grotovskog, da bi kasnije proučavao objektivne zakone telesnog kretanja na sceni kako su ih zamislili Mejerhold i Dekru.

Alesandro je diplomirao pozorišne studije na univerzitetu La Sapienza u Rimu.

Godine 1999. osnovao je glumačku trupu Teatropersona sa kojom je počeo da postavlja svoje pozorišne radove, režirajući ih i pišući, dizajnirajući scenografiju, svetla i kostime.

Poslednjih godina njegova istraživanja na pozornici su suštinska komponenta koja se razvila se u stvaranje „trilogije tišine“, gde se dramaturgija vežba kao istinsko „objašnjenje atmosfere“ iz književnih dela Samjuela Beketa, Bruna Šulca i Marsela Prusta. Godine 2009. Alesandro je stvorio svoje prvo delo za decu, Il Principe Mezzanotte, izvedeno više od dve stotine puta u Italiji i inostranstvu. Trupa Teatropersona je gostovala u Italiji, Francuskoj, Švajcarskoj, Koreji, Rusiji i Poljskoj ...

Godine 2015. Alesandro je režirao svoje delo H+G, u koprodukciji sa Accademia Perduta/Romagna Teatri i Accademia Arte della Diversità/Teatro La Ribalta, sa trupom Teatropersona. Osvojio je nagradu za najbolje novo delo za pozorište za decu i mlade.

TOP