Otvaranje 8. Šekspir festivala

Petak, 2. jul u 20.00 Vila Stanković, Čortanovci
  • TRAGEDIJA HAMLETA
    Petak, 2. jul u 20.00 Vila Stanković, Čortanovci

GLAVNI PROGRAM

TRAGEDIJA HAMLETA

DES LUMIÈRES ET DES OMBRES (Francuska)

Vilijam Šekspir, Žan Klod Karijer, Mari Elen Estjen, Piter Bruk

TRAGEDIJA HAMLETA
Režija: Gi Pjer Kulo

Delo Vilijama Šekspira
Adaptacija: Piter Bruk
Francuska verzija teksta: Žan Klod Karijer i Meri Elen Estjen
Scenografija: Delfin Bruar
Rasveta i šef scene: Loran Šnigan
Kostimi: Kamij Penaže
Muzika i zvuk: Frederik Mal
Scenski pokret borbe: Florans Legi
Asistent reditelja: Mona Teron

Trajanje: 2 h
Teatar 13, Pariz, mart 2021.

Igraju:
Benžamen Junger Hamlet
An Le Gernek Gertruda
Nils Olund Klaudije, Duh
Emil Abosolo M'Bo Polonije, Grobar
Sandra Sadardin Ofelija
Buno Bulzage Rozenkranc, Prvi Glumac, Grobar
Toma Ribjer Laert, Gildenstern, Drugi Glumac
Marko Karafa Horacije

Administracija, produkcija, distribucija
La Magnanerie – An Erman, Viktor Lekler, Marten Galmes, Lorena De La Tor i Margo Grendorž

„Gi Pjer Kulo nam nudi predstavu velike fluidnosti i besprekorne mehanike koja ozbiljnost i lakoću postavlja u ravnotežu, ne zaokupljujući opscenost i humor.“

Izabel Fovel, Les soirées de Paris

„Gi Pjer Kulo se igra trezvenošću i jednostavnošću, omogućavajući da Šekspirova proza i Hamletove patnje savršeno odjeknu.“

Olivije Fregavil Gratjan Damore, L'œil d'Olivie

Reč reditelja:
„Suočen sa beskonačnim značenjima i referencama dela, dopustio sam sebi jedan san: da dozvolim da odjekne zapanjujuće pozorišno remek-delo sa dvostrukim značenjem, kako ga je nazvao Rene Žirar. U ovom remek-delu pravda i nevinost su pravi protagonisti. Hamlet i Šekspir su svetionici. Izvodio sam i režirao nekoliko Šekspirovih drama i svaki put me je odveo na neočekivana mesta. Ovog puta me je intuicija, prema adaptaciji Pitera Bruka, francuskog teksta Žan Kloda Karijera i Mari Elene Estjen, vodila ka ogromnom znaku pitanja koji predstavlja Tragedija Hamleta.”
Gi Pjer Kulo

Biografija reditelja:
Gi Pjer Kulo se usavršavao u Francuskoj nacionalnoj školi za dramsku umetnost u Sen Žermen an Leu (1981), a zatim u Schola Cantorum u Parizu (1983). Rad u pozorištu je započeo 1986. glumeći u predstavama koje su režirali Stefani Loik, Agata Aleksis i Daniel Mesgiš, nastupajući u dvadesetak produkcija. Svoju prvu predstavu režirao je u Théâtre de l’Atalante 1994. godine. Nastavio je da glumi i režira do 1998. godine, kada je odlučio da se u potpunosti posveti režiji. Gostovao je kao reditelj u Letonskom narodnom pozorištu od 1998. do 2007. godine.

Godine 2000. osnovao je kompaniju Des Lumières et Des Ombres, koja ima ugovor o javnim uslugama sa francuskim Ministarstvom kulture. Od 2008. do kraja 2018. bio je umetnički direktor u Comédie de l’Est, regionalnom dramskom centru Alzasa, sa sedištem u Kolmaru, koji je postao Nacionalni dramski centar 2013. Godine 2019. vratio se radu na umetničkim projektima sa svojom kompanijom Des Lumières et Des Ombres.

Iste godine režirao je La Conférence des oiseaux (Konferencija ptica) Žan Kloda Karijera, koja je izvođena u Francuskoj i u inostranstvu u sezonama 2018/2019 i 2019/2020. U martu 2021. režirao je La Tragédie d’Hamlet (Tragedija Hamleta) u Teatru 13 u Parizu.

TOP