Projekcija filma

Ponedeljak, 5. jul u 20.00 Kulturni centar Novog Sada
  • KORIOLAN (Coriolanus, 2011)
    Ponedeljak, 5. jul u 20.00 Kulturni centar Novog Sada

PRATEĆI PROGRAM

KORIOLAN (Coriolanus, 2011)

Projekcija filma

Režija: Ralph Fiennes
Uloge: Ralph Fiennes, Brian Cox, Gerard Butler, Vanessa Redgrave, Dragan Mićanović, Slavko Štimac …

Trajanje: 2h 3’

Moderna verzija Šekspirove drame o faličnom rimskom ratnom junaku – kompletnoj ratnoj-mašini u jednom čoveku, suvišnom u mirnodopskim uslovima, omraženom od svih. Koriolan je rimski ratni heroj, čovek velike snage, od koga zaziru svi Rimljani. Njegovi ekstremni stavovi izazivaju masovnu pobunu. Zato ga proteruju iz Rima, odriču ga se političari kao i njegova majka Volumnija. Koriolan nudi svoje usluge protivniku Tulu Aufidiju. Njih dvojica zajedno kreću na Rim kako bi ga uništili...

Koriolan je svetsku premijeru imao na Berlinskom filmskom festivalu 2011. godine.

Godine 2000. Rejf Fajns je u pozorištu u Londonu glumio Koriolana u predstavi koju je režirao Džonatan Kent. Kako Fajns sam kaže, od tog trenutka postao je opsednut ovim komadom.

- Iako je teško govoriti tekst u izvornom obliku, bio sam uveđen da je ovakvu narativnu formu moguće preneti na filmsko platno i ta ideja se dugo razvijala u mojim mislima.

Nekoliko godina kasnije, Fajns je stekao jasnu viziju onoga što je želeo da uradi i u tome mu je veliku pomoć pružio Džon Logan koji je imao istu ideju poput Fajnsa.

- Videli smo predstavu potpuno istim očima, kao nešto surovo i savremeno. Nijedan od nas dvojice nije želeo da napravi učtivi ‘’muzejski komad’’. U suštini, i Rejf i ja smo se uvek trudili da  postignemo isti efekat koji ima i pozorišna predstava, a to je da iz prvog pokušaja pogodimo ljude.

Za svoj rediteljski debi, glumac Rejf Fajns odlučio je da se na veliko platno prenese originalna Šekspirova drama, za koju se pretpostavlja da je napisana oko 1607. godine. Dijalozi iz originalne drame ostali su nepromenjeni.

Džon Logan tvrdi da gust i bogat pesnički jezik kojim je napisan Koriolan dozvoljava mogućnost savremenog tumačenja i razumevanja.

- Scene su zamišljene da povežu radnju i da omoguće bioskopskoj publici da protumači ono što je sugerisano na sceni. Podigli smo odličan Šekspirov tekst na viši nivo, i kroz savremenu postavku prikazali odraz trenutne političke i društvene situacije u svetu.

Iako je snimanje filma planirano za 2009. godinu, planovi su privremeno odloženi zbog teškoća u vezi sa finansiranjem filma. Uprkos tome, Fajnsov entuzijazam nije splasnuo kao ni odlučnost i vizija. U projekat su se uključili producent Gabrijel Tana, Džulija Tejlor Stenli i Kolin Vajns koji priznaju da su bili očarani Rejfovom vizijom i Džonovim scenarijem da su i sami osetili ogromnu želju da snime film. U to vreme, producentska kuća Ajkon je pristala da se priključi projektu, tako da nije bilo teškoća prilikom nabavljanja ostalih finansijskih sredstava.

Najvažniji deo za Rejfa Fajnsa ticao se pronalaženja grada koji je trebalo da predstavlja Rim kako arhitektonski tako i društveno. Finansijska i praktična razmatranja dovela su ga u Istočnu Evropu, ali i sve do Južne Amerike, no kada je video Beograd, shvatio je da je pronašao teksturu i resurse koji su mu bili potrebni. Beograd je savršeno predstavljao ekstreme modernog grada pošto se u njemu jasno vide kontrasti između urbanog i siromašnog. Fajns je bio oduševljen oronulim stambenim blokovima, atmosferom pijace i starim idustrijskim postrojenjima koje su predstavljale idealan kontrast luksuznnim domovima bogatih ljudi, modernim klubovima i restoranima, savremenim kancelarijskim blokovima. Sve ovo predstavlja arhitektonski podsetnik društvenih ekstrema.

Dodatni dramatičan podsticaj, kako za ekipu, tako i za glumce, bilo je saznanje da je Beograd već bio pozornica mnogih građanskih nereda i balkanskih sukoba. Produkcija je bez veliki poteškoća dobila pristup lokacijama koje bi za njih bile nedostupne na bilo kom drugom mestu. Zgrada Skupština Srbije pretvorena je u Rimski senat. Pojedine scene snimane su i u hotelu Jugoslavija koji je oštećen tokom NATO bombardovanja. Sve to iskorišćeno je za snimanje scena bitaka.

Rejf Fajns je u nekoliko intervjua pomenuo u kojoj meri im je bila značajna srpska podrška filmu. Producentkinja Gabrijel Tana pominje svog oca koji je Srbin i koji se u filmu čak pojavljuje u ulozi senatora.

- On je zaslužan za to što smo upoznali značajne srpske investitore. Napravili smo dogovor čak i sa Vladom Srbije koja nam je dozvolila pristup ne samo izuzetnim lokacijama, nego i objaktima Vojske Srbije. Sve ove mogućnosti bile su veoma značajne. U stvari, to je bilo neprocenjivo po pitanju produkcije.

O glumcima
Od samog početka, Vanesa Redgrejv bila je Fajnsov izbor za ulogu Volumnije. Njena posvećenost u tumačenju ove uloge ostala je snažna i inspirisala je i druge članove ekipe.

Za ulogu Virgilije, Fajns je odabrao mladu američku glumicu u usponu Džesiku Častejn nakon što je imao prilike da vidi njeno tumačenje Dezdemone u Šekspirovom Otelu u na sceni pozorišta u Njujorku.

Najveći izazov bila je uloga Koriolanovog smrtnog neprijatelja Tula Aufidija Bio je potreban snažan ratnik i Džerar Batler bio je očigledan izbor. Batler sam kaže kako je Aufidije neverovatno snažan, kompleksan i herojski junak, i Rejfova želja da mu omogući ulogu bila je za njega veliki kompliment.

Zanimljivo je da pomenemo da je muziku za film Koriolan komponovao legendarni Mikis Teodorakis, slavni grčki kompoѕitor koji je svetsku slavu stekao uradivši muziku za film Zorba sa Antonijem Kvinom u glavnoj ulozi.

U nedavnim izjavama Fajns je otkrio da željno iščekuje reakcije ovdašnje publike.

"Kada glumac stavi 'šape' na režiju mnogi dižu obrve, ali radujem se dolasku u Beograd i radoznao sam da vidim reakciju publike".

Rejf Fajns je ranije otkrio da je Beograd odabrao kao lokaciju zbog "cene", arhitekture, a sada dodaje da je Beograd na filmu ispao "kao san".

"Beograd na velikom platnu izgleda veoma snažno, moćno kao Rim! Bio sam veoma zadovoljan lokacijama i uslovima rada, to mi je mnogo pomoglo. Imao sam izvanrednu filmsku ekipu i sjajne glumce", rekao je Fajns.

TOP