PEKRALJ LIR

Belorusko slobodno pozorište, Minsk, Belorusija/London, Velika Britanija

Subota, 27. jun u 19:30
Vila Stanković, Čortanovci

Produkcija: Belorusko slobodno pozorište, Minsk, Belorusija/London, Velika Britanija
Režija: Vladimir Ščerbanj
Dramaturška adaptacija: Nicolai Khalezin
Literarni prevod na beloruski jezik: Yurka Hauruk
Scenski govor: Svetlana Efimova
Kostim: Vladimir Shcherban, Alex Shyrnevich i Natalia Kaliada
Finalna adaptacija teksta i scenografija: Vladimir Shcherban
Originalna muzika: Pavel Arakelian
Produkcija i organizacija: Natalia Kaliada, Marty Moore, Svetlana Sugako i Nadia Brodskaya

Igraju:
Aleh Sidorchyk – Kralj Lir
Andrei Urazau – Vojvoda od Kornvola
Chris Bone – Budala
Dzianis Tarasenka – Grof od Kenta
Kiryl Kanstantsinau – Edmund
Maryna Yurevich – Regana
Michal Keyamo – Francuski kralj/Glasnik
Pavel Radak-Haradnitski – Grof od Glostera
Siarhei Kvachonak - Edgar/Jadni Tom/Vojvoda od Burgundije
Viktoriyia Biran – Kordelija
Yana Rusakevich – Gonerila
Yuliya Shauchuk – Osvald
Yuriy Dalivelia - Vojvoda od Olbanija

Za pozorište:
Umetnički direktori: Natalia Kaliada i Nicolai Khalezin
Pomoćnik direktora: Vladimir Shcherban
Glavni menadžer i producent: Clare Robertson
Direktor razvoja: Elena Kuryleva
Marketing menadžer: Julia Farrington
PR menadžer: Jennifer Reynolds
Administracija: Vasanthi Argouin
trajanje: 1h 55' (sa pauzom)

O PREDSTAVI:
Belorusko slobodno pozorište, prognano iz sopstvene zemlje i oterano u ilegalu, izvodi začuđujuću i predivnu predstavu „Kralj Lir”.
Zastrašujuća, provokativna i šarmantna, ova izvedba „Kralja Lira” je drugačija od ijedne koju ste do sada gledali.
Silovitog i poetičnog izraza, predstava je prožeta humorom i na trenutke bolno jednostavna, i predstavlja nejupečatljiviju i najznačajniju umetničku studiju ljudskosti.
Osnovano 2005. pod poslednjim diktatorskim režimom u Evropi, Belorusko slobodno pozorište je jedan od najotvorenijih kritičara beloruskog represivnog režima. Mnogi članovi trupe bili su u zatvoru, ostali bez posla, skrivali se ili bili prognani. Uprkos tome, trupa nastavlja sa radom za koji osvaja nagrade, uživajući podršku umetnika širom sveta.

Kralj Lir - nagrade i kritike link na pdf ‘King Lear _ AWARDS AND QUOTES’

O AUTORU:
Vladimir Ščerbanj (Vladimir Shcherban), reditelj
Vladimir Ščerbanj je rođen u Donjecku u Ukrajini, 1975. Diplomirao je režiju 1997. na Beloruskoj državnoj akademiji umetnosti. U periodu 1997-1999, radio je u Regionalnom dramskom pozorištu u Mogiljovu.
Ščerbanj je radio kao reditelj u Nacionalnom akademskom pozorištu Yanka Kupala od 1999. do 2006. kada je dobio otkaz zbog saradnje sa Beloruskim slobodnim pozorištem. Mnogobrojne predstave koje je režirao u Belorusiji skinute su sa repertoara kao rezultat cenzure, a on sam je bio sprečen da nastavi da se bavi profesionalnim radom.
Vladimir je sa trupom počeo da sarađuje od početka njenog nastanka 2005. godine, i u nju je doveo glumce koji su postali stalni članovi ansambla. Godine 2008, zajedno sa Nikolajem Kalezinim i Natalijom Kaliada, osnovao je Fortinbras, jedinu ilegalnu umetničku školu u Belorusiji.
Vladimir Ščerbanj je 2011. stekao status političkog azilanta u Velikoj Britaniji.
U Belorusiji je, između ostalog, režirao: 4.48 Psihoza, Mi.samospoznaja;Mi.Belivud, Tehnike strujanja u vakuumu, Zona tišine, Biti Harold Pinter, Cvet za Pinu Bauš, Njujork 1979, Minsk, 2011, Odgovor Keti Eker, Srećan Božić, gospođo Medouz, Najbliži i najdraži, i mnoge druge.
Belorusko slobodno pozorište pod vođstvom Vladimira Ščerbanja učestvovalo je na mnogim festivalima širom sveta, među kojima su Fringe festival u Edinburgu 2011, Globe to Globe festival u okviru pratećeg programa Olimpijskih igara u Londonu, londonski međunarodni pozorišni festival (LIFT) 2012, Almeida festival 2011, festival Under the Radar (SAD) 2011. i 2013, festival u Sidneju 2009, Umetnički festival u Hongkongu 2011, Pozorište-studio Alfortvil u Parizu, Kuće Evrope i Istok u Parizu (Francuska), Baltički krug u Helsinkiju (Finska), Backstage festival u Sent Etjenu (Francuska), festival Passages (Francuska), festival Croisements u Parizu. Predstavili su se i u Novom pozorištu u Rigi (Letonija), u centru Mejerholjd u Moskvi (Rusija), Njujorškom pozorištu (SAD), Q-Teatteri u Helsinkiju (Finska), Narodnom pozorištu severne Grčke u Solunu, Kraljevskom dramskom pozorištu u Stokholmu (Švedska).
Osim što režira, Ščerbanj vodi i obrazovne radionice na temu savremenog pozorišta na Univerzitetu evropskih humanističkih nauka (Litvanija), akademiji DesArts (Holandija), na Institutu umetnosti u Kaliforniji (SAD), Ecole Nationale Superieure Arts et Techniques du Theatre (Francuska), Nacionalnoj akademiji dramskih umetnosti Silvio d’Amico (Italija), univerzitetu Elon (SAD), univerzitetu Folmaut (Velika Britanija), i Central St. Martin koledž – UAL (Velika Britanija).

O PRODUCENTU:
Belorusko slobodno pozorište je trupa sa sedištem u Londonu i Minsku, i predstavlja redak tračak nade za intelektualne i umetničke slobode deset miliona državljana Belorusije. Svojim radom promovišu slobodu govora u Belorusiji, ali nastoje da utiču i na druge zemlje sveta.
Trupu su 30. marta 2005. osnovali Natalija Kaliada i Nikolaj Kalezin, kojima se uskoro priključio i Vladimir Ščerbanj. Njih troje su razvili umetničju estetiku trupe kojoj ostaju dosledni. Politički azil u Velikoj Britaniji tražili su 2011. i osnovali novi ogranak trupe u Londonu.
Belorusko slobodno pozorište nastavlja sa radom kao dvoglava zver – sa jedne strane deluje u Velikoj Britaniji sa glumcima iz Britanije, Belorusije i drugih zemalja, dok sa druge nastavljaju saradnju sa svojim stalnim ansamblom u Minsku gde se predstave neprekidno razvijaju, probaju i izvode u stanovima i na tajnim lokacijama, i gde studenti uče u pozorišnoj laboratoriji Fortinbras. Predstave se režiraju iz Londona, putem Skajpa, dok glumci igraju ilegalno u Belorusiji.
Belorusko slobodno pozorište nastupilo je do sada u preko 40 zemalja širom sveta i doživelo priznanje ne samo za svoju jedinstvenost u pozorišnom svetu, već i za odbijanje da prihvati skučenosti koje nameće savremeno društvo. Trupa je dobila nagradu Francuske za ljudska prava, nagradu Atlantskog saveta, prvu nagradu Fringe festivala u Edinburgu, nagradu Total Impact, kao i nagradu OBIE.

Belorusko slobodno pozorište - nagrade i kritike link na pdf ‘Belarus Free Theatre _ AWARDS AND QUOTES

Belorusko slobodno pozorište (Belarus Free Theatre)
Adresa: 66 The Cut, London, SE1 8LZ, U.K.
Telefon: +44 207 922 2992
Website: www.belarusfreetheatre.com
E- mail: [email protected]
Kontakt osoba: Clare Robertson, glavni menadžer i producent, [email protected]

TOP