GLAVNI PROGRAM

ROMEO I JULIJA

Yerevan State Chamber Theater (Jerevan, JERMENIJA)

Režija, kostimi i scenografija: Lusine Jernjakjan

  • Petak, 30. jun u 20.00
  • Vila Stanković, Čortanovci
  • Trajanje predstave: 1h 45’
  • Cena ulaznice: 1000 RSD
  • Premijera: 17. marta 2017. godine u Jerevanu
    Predstava se izvodi na jermenskom jeziku i titlovana je na srpski.

Igraju:
Otac Lorenco – Senik Barsegijan
Julija – Viktorija Sakijan
Romeo – Žora Martirosijan
Benvolia – Eva Hačatran
Merkucio – Avet Zorabijan
Tibalt – Mher Alabegjan
Princ Eskalus – Vahe Zirojan
Monteki – Grigor Bagdasarijan
Lejdi Monteki – Luiza Nersijan
Kapulet – Mhitar Avetisijan
Lejdi Kapulet – Ketrin Manasijan
Dadilja – Sona Matevosijan
Baltazar – Narek Aleksanijan
Paris – Andranik Mikajelijan

Ostale uloge:
Ermina Zakarova
Manoučak Nikorosijan
Lilit Tokatijan
Lusine Sukiasijan
Gor Hovhanisijan
Martin Kačatrijan
David Abrahamijan
Kazak Majarijan

Producent:
Aršaluis Harutiunjan

O PREDSTAVI

Priča o večnoj ljubavi, u interpretaciji Jerevanskog državnog kamernog teatra. „Romeo i Julija”… Čini se da je o ovoj priči sve rečeno i ispričano.
Ali nova generacija Kamernog teatra otkrila je i identifikovala nove dramske koncepte i estetske principe Šekspirovog dela. Uz neočekivana i strogo stilizovana rediteljska rešenja, inspirisana muzikom, kostimima i dizajnom sedamdesetih, „Romeo i Julija“ je predstava koja će vas držati u očekivanju i napetosti svake sekunde.

O AUTORKI

Lusine Jernjakian je reditelj, kostimograf i scenograf predstave “Romeo i Julija”.
Rođena je u Jerevanu i diplomirala je Jerevanski državni institut za pozorište i kinematografiju.
Od 2007. godine radi u Jerevanskom državnom kamernom pozorištu kao reditelj, a za direktora Pozorišta imenovana je u junu 2016. godine. Budući da je bila student Pozorišnog instituta, Lusine je sanjala da jednog dana režira Šekspirovo remek-delo. Maštala je da svojim inventivnim pristupima oblikuje ovu čuvenu tragediju, čuvajući je uticaja prethodnih produkcija, a istovremeno zadržavajući snagu i poeziju Šekspirovog teksta. Njen san je ispunjen premijerom “Romea i Julije” u Kamernom teatru, 17. marta 2017. godine.

Lusineina predstava, koja je angažovala 22 iskusna glumca Kamernog teatra i studente glume za glavne uloge, prodavala se do poslednjeg mesta još od prvog izvođenja.

O POZORIŠTU

Jerevansko državno kamerno pozorište osnovano je 15. decembra 1982. Osnivač i umetnički direktor pozorišta je dr Ara Jernjakijan - dramaturg i zaslužni umetnik Republike Jermenije. Tokom svoje istorije, pozorište je postavilo oko 80 predstava, od savremenih drama do komedija, klasičnih tragedija do mjuzikala. Predstave su kreirane na osnovu Sistema identifikacije, koji leži na konceptualnim principima Kamernog teatra, pokretačka snaga ovog pristupa je potpuna i stvarna interakcija sa publikom i odsustvo takozvanog „četvrtog zida“.

FESTIVALI, NAGRADE
19. jun 2017. - Najbolja scenografija - Festival ArtFest, Jermenija.
06. oktobar 2017. – „HIGHFEST“ 15. međunarodni festival scenskih umetnosti.
27. mart 2018. – Najbolja predstava godine – godišnje nacionalne nagrade „Artavazd“, koje organizuje Savez pozorišnih radnika Jermenije.
30. septembar 2018. - U okviru Drugog međunarodnog simpozijuma „Šekspir na raskrsnici Istoka i Zapada” Jermenskog Šekspirovog udruženja, posvećenog jermenskom genijalnom glumcu Vahramu Papazijanu, u Jerevanskoj državi predstavljena je predstava „Romeo i Julija”. Kamernog pozorišta, nakon čega je održan sastanak sa kreativnim osobljem i stranim Šekspiristima.
04. novembar 2018. – 13. Jerevanski međunarodni Šekspirov pozorišni festival.
30. jul 2019. - 23. Međunarodni pozorišni festival u Gdanjsku Šekspir, Poljska.

IZVODI IZ KRITIKA

Profesor Jerži Limo
„Ovo je neverovatna pozorišna predstava. Scena, dizajn, kostimi i posebna upotreba užadi u setu su posebno inovativni. I u ovoj duhovitoj produkciji ima mnogo kulturnih kodova: od grčkog pozorišta do pop-pank ere.“
Julija DudžinskaTeatar Akči, „Šekspirov dnevni list br. 4“
„Iako je veoma upoznata sa Šekspirovom dramom, predstava i dalje drži publiku u napetosti. Burne emocije, zadivljujuća dinamika i naravno pravilno odabrana muzika, samo pojačavaju ovu situaciju. Predstava Lusine Jernjakjan „Romeo i Julija” je živi dokaz da klasik nikada ne stari.“
j. H. Sejmour Osnivač Jermenskog Šekspirovog udruženja Univerzitet Queen Mary u Londonu
„Romeo i Julija“ je prva Šekspirova adaptacija Lusine Jernjakjan koja još jednom svedoči da, ako je vešto režiran i odglumljen, Šekspir ostaje intelektualno podsticajan i duhovit, poetski i tragičan, tradicionalan i inovativan za sve generacije.“
dr Koen Heijes Univerzitet u Groningenu, Holandija Izvodi iz članka objavljenog 2018. u „Cahiers Elisabéthaines, Časopis za engleske renesansne studije”
„Glavna inovacija u ovoj produkciji bila je oko likova Hora i Oca Lorenca. Ova produkcija je, međutim, prihvatila izazov Hora i to na fascinantan način. Počelo je tako što je Otac Lorenco izgovorio stihove iz Hora, i tako gledajući unazad, a ne unapred, na tragediju koja se dogodila, tragediju za koju kao da je žestoko grdio sebe. Narativ se tako pretvorio u flešbek u kome je Otac Lorenco pričao priču publici.”
TOP