PRATEĆI PROGRAM

PERIKLE za osobe sa autizmom

Flute Theatre (London, VELIKA BRITANIJA)

Režija: Keli Hanter

  • Ponedeljak, 3. jul u 12.00
  • Vila Stanković, Čortanovci
  • Trajanje predstave:
  • Cena ulaznice: 1000 RSD

O PREDSTAVI

Nakon izvođenja predstave „Perikle“ u okviru glavnog programa 10. Šekspir festivala, Flute Theatre će predstavu adaptiranu svetski priznatom Hunter Heartbeat metodom izvesti i za osobe sa autizmom.  Ova metoda putem serije senzornih igara pozorište približava osobama sa autizmom. Predstava se izvodi u saradnji sa Školom za specijalno obrazovanje „Dr Milan Petrović“ i Društvom za podršku osobama sa autizmom Grada Novog Sada.

Ova inovativna adaptacija Šekspira koristi nagrađivanu Hunter Heartbeat metodu, seriju senzibilnih dramskih igara, koje omogućavaju osobama sa autizmom da  tim putem osete živost i da istaknu svoj identitet. Trupa može izvoditi projekat na bilo kom jeziku, istovremeno dozvoljavajući onima raseljenim ratom jedinstveni prostor za ublažavanje njihovih trauma, zarastanje rana i osećanja koja treba podeliti. Predstava uključuje i porodice učesnika koji sede iza njih.

Ova inovativna adaptacija Šekspira može se izvesti na bilo kom jeziku i koristi nagrađivanu verziju

Hunter's Heartbeat metode - serije igara koje omogućavaju učesnicima da podele kakav je osećaj biti živ i da slave svoj identitet. Živa praksa koja nastavlja da se menja i odgovara onome ko je koristi, Hunter's Heartbeat omogućava ljudima marginalizovanim i raseljenim ratom, uključujući ukrajinske porodice, da se angažuju u izvedbi zajedno sa onima marginalizovanim autizmom. Od 2014. do 2019. trupa je išla na turneju sa svojim pionirskim radom,  igrajući „Buru“ i „San letnje noći“ za marginalizovane pojedince širom sveta.

„Perikle“ je treće jedinstveno delo posebno kreirano za  ove  zajednice. Razvijen u Švedskoj za Scen:se project 2019,   dvanaest pojedinaca je pozvano da postanu učesnici svake predstave, sedeći sa šestoro glumaca u krugu na podu oko naslikanog podnog platna, koje predstavlja Periklovo putovanje.

Porodice učesnika sede odmah iza njih. Glumci pozivaju učesnike da im se pridruže dok se priča odvija kroz senzorne igre koje učesnici i glumci igraju zajedno.

Ova inovativna i jedinstvena produkcija se može izvoditi sa pojedincima sa autizmom i izbegličkim porodicama na bilo kom jeziku. Delo je ranije izvođeno na engeskom, poljskom, rumunskom, ruskom, katalonskom, španskom i švedskom.             Posvećeni smo dovođenju našeg „Perikla“ bilo kojoj publici, bilo gde, bez obzira na jezik kojim se govori ili ograničavajuće okolnosti. Stvaramo prostor gde svi su dobrodošli da istraže kako je biti živ kroz ljubav, humor i ljubaznost.

„Uvidi mog sina su bili zapanjujući – otkrio je fluidnost svog glasa i pokreta tokom predstave u kojima sam retko ga viđao nego pre. Rekao je ‘danas je bio prvi put da sam se zaboravio i da jesam samo tamo gde sam bio’. Danas je bio fenomenalan uspeh.”

Roditelj sina sa autizmom

„Moralo se videti da bi se verovalo. Ne mogu dovoljno istaći ovo angažovano, potpuno posvećeno dete koje je bilo verzija mog deteta koje nikada nisam video.”

Roditelj sina sa autizmom

„Flute Theatre je pružio potpuno inkluzivno i impresivno iskustvo ovde u St John’s. Učenik sa složenim potrebama, oštećenjem vida i sluha bio je angažovan tokom predstave. Prilagođavanje individualnim potrebama i prenošenje priče koristeći Makaton, dodir i ekspresivni ples.”

Osoblje Sent Džons koledža u Brajtonu

TOP