10 GODINA ŠEKSPIR FESTIVALA:

“To ispade bolje nego što sam očekiv’o”

Konferencija za medije povodom jubilarnog 10. Šekspir festivala održana je 12. juna u ambijentu Vile Stanković u Čortanovcima, prostoru gde je ovaj jedinstveni pozorišni festival u našoj zemlji pre dest godina i nastao.

Uz prisustvo velikog broja novinara, program 10. Šekspir festivala predstavili su direktor i osnivač festivala Nikita Milvojević; Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama; Živan Živanović, pomoćnik predsednika opštine Inđija; Aleksandar Simurdić, član novooformljenog borda Šekspir festivala i Sonja Marić,  direktorka Brenda i komunikacija UNIQA osiguranja.

O prethodnih 10 godina i programu ovogodišnjeg Šekspir festivala koji će se održati od 29. juna do 5. jula, a potom u oktobru, govorio je njegov osnivač i direktor Nikita Milivojević.

„Pre deset godina rodio se Šekspir festival u Čortanovcima! Otvorio ga je upravo Šekspirov Glob teatar iz Londona ! A onda su nam u goste dolazile predstave iz 22 zemlje sveta ... 54 predstave, više od 20 naslova iz celokupnog opusa Šekspira igrano je na najrazličitije moguće načine: kao drama, anti drama, komedija, tragedija, mjuzikl, džez koncert ... rep - stand up komedija, koreodama ... Preko 20.000 gledalaca bili su naši gosti! Postali smo jedan od najznačajnijih pozorišnih festivala u zemlji. Oberon u ’’Snu letnje noći ’’ rekao bi: ’’To ispade bolje nego što sam očekiv’o’’.

U okviru 10. izdanja festivala biće prikazano ukupno 8 predstava. Publici će se u ambijentu rezidencije Vila Stanković, na glavnoj festivalskoj sceni predstaviti pozorišta iz Jermenije, Turske, Velike Britanije i Srbije.  Šekspir festival otvoriće 29. juna predstava “Bogojavljenska noć” u režiji Ivana Vanje Alača.

Povodom jubilarnog 10. izdanja Šekspir festival je inicijator nove programske linije – MOJ PRVI ŠEKSPIR. U cilju daljeg negovanja Šekspirovog dela u našoj zemlji i razvitka i podrške lokalnoj pozorišnoj zajednici, projekat “Moj prvi Šekspir” omogućava mlađoj generaciji pozoriših stvaralaca (reditelj, glumci, produkcija, tehnička realizacija ...) da se prvi put profesionalno susretnu sa delom Šekspira i na scenu postave jedan Šekspirov komad.  “Bogojavljenska noć” rezultat je saradnje Šekspir festivala, Pozorišta mladih i Akademije umetnosti Novi Sad. Nakon premijernog izvođenja na Šekspir festivalu, predstava će tokom narednih sezona nastaviti svoj život u okviru redovnog repertoara Pozorišta mladih.

Jedan od najpoznatijih Šekspirovih komada “Romeo i Julija”  izvešće 30. juna ansambl Jerevanskog državnog kamernog teatra koji u Srbiju dolazi iz daleke Jermenije.

Duhoviti i lucidni “Magbet, košmar za dvoje” turske pozorišne trupe Tiyatro BeReZe na Šekspir festival dolazi  nakon učešća i uspeha na brojnim festivalima širom sveta – SIBIU, Kopenhagen, Gdansk Shakepeare festival …

Inkluzivni programi koji svet pozorišta približavaju specifičnim društvenim grupama tradicija je Šekspir festivala. Ove godine, “Perikle” nagrađivane britanske trupe Flute Theatre nakon predstavljanja tradicionalnoj festivalskoj publici u Vili Stanković 2. jula, imaće svoje posebno izvođenje za osobe sa autizmom.

Festival će u oktobru biti zatvoren gostovanjem pozorišta Pitera Bruka “Théâtre des Bouffes du Nord”  i Šekspirovim sonetima u izvođenju čuvene britanske glumice Šarlot Rempling.

Francusko-britanska produkcija “Šekspir – Bah” predstaviće nam sonete Vilijama Šekspira i muzičke svite Johana Sebastijana Baha u izvođenju Šarlot Rempling i Sonje Vider Aterton (violončelo).

Prateći program i ove godine uključuje inventivna i hrabra tumačenja Šeskpira.

Nakon izvođenja predstave „Perikle“ u okviru glavnog programa 10. Šekspir festivala, londonski Flute Theatre će predstavu adaptiranu svetski priznatom Hunter Heartbeat metodom izvesti i za osobe sa autizmom.  Ova metoda putem serije senzornih igara pozorište približava osobama sa autizmom.

Na Šekspir festival iz Njujorka dolazi predstava „Posle Otela“ autorke Gie Forakis, originalna crna komedija kroz koju nas ovoga puta vodi jedna od čuvenih Šekspirovih ’’Luda’’.

Mladi glumci Inđije okupljeni oko Kreativnog centra „Artelje“ izvešće „Ukroćenu goropad“, dok će izložba fotografija  „Šekspir festival: Prvih 10 godina“ publiku u Vili Stanković podsetiti  o nastanku i razvoju jednog od najznačajnijih međunarodnih festivala u Srbiji koji je u proteklih 10 godina bio domaćin 54 pozorišne predstave iz 22 zemlje sveta!

Čestitajući deceniju istrajnosti, ambicije i profesionalizma, sekretar Dragana Milošević je izrazila želju da ovaj festival sa istim elanom nastavi da živi i traje, te dodala da će Pokrajinska vlada i resorni sekretarijat, na čijem je čelu, biti trajni partneri Festivalu, koji je odavno prepoznat i na kulturnoj mapi celog sveta.

„ Publika je odavno prepoznala značaj, kvalitet i posvećenost ovog međunarodnog festivala“, istakla je Dragana Milošević i dodala da on sa razlogom od 2021. godine nosi titulu  priznanja Pokrajinske vlade „Najbolje iz Vojvodine“.

Pomoćnik predsednika opštine Inđija Živan Živanović  istako je značaj ove manifestacije za pozicioniranje Inđije na kulturnoj mapi Srbije i regiona, i najavio buduću podršku festivalu.

Aleksandar Simudić  je istakao da ovaj festival neguje kulturu međugeneracijskog dijaloga od opšteg interesa, i zato je ideja osnivanja borda prijatelja festivala jedno od rešenja koje će doprineti njegovom daljem razvoju.

„Drago nam je što i u ovom desetom, jubilarnom izdanju Šekspir festivala, na ovoj dobro poznatoj pozornici Vile Stanković, UNIQA nastavlja da igra svoju ulogu. Podrška kulturi jedna je od važnih odrednica našeg duštveno odgovornog poslovanja i za nas od izuzetnog značaja.

Kako je i sam Šekspir rekao “Znamo šta jesmo, ali ne znamo šta možemo biti”, neizmeno nam je drago što je saradnja Šekspir festivala i UNIQA osiguranja prevazišla standardne forme i što je prerasla u prijateljstvo koje traje punih deset godina.

Da “Jaki razlozi čine jaka dela”  Šekspir festival je potvrdio svake godine, a nama je drago što smo mogli da damo doprinos da festival iz godine u godinu raste, donoseći ljubiteljim pozorišne umetnosti  svaki put najbolje predstave iz domaće i svetske produkcije. I ove godine ćemo zajedno uživati u delima najvećeg dramskog stvaraoca svih vremena, onako kako smo navikli - pod vedrim nebom, a ovoga puta u posebnoj svečarskoj atmosferi. Sa nestrpljenjem čekamo 10. izdanje Šekspir festivala, jer svet je zanimljiv onoliko koliko smo mi radoznali, rekla je Sonja Marić, direktorka Brenda i komunikacija UNIQA osiguranja.

Šekspir festival je član Evropske mreže Šekspir festival i dobitnik je priznanja Pokrajinske vlade „Najbolje iz Vojvodine 2022 - 2024“ kao jedna od najznačajnijih pokrajinskih manifestacija sa aspekta međunarodne promocije Vojvodine i Srbije.

Osmišljen kako bi izvođenjem predstava pod vedrim nebom na autentičan način dočarao vreme i negovao uspomenu na najvećeg svetskog dramskog stvaraoca, Šekspir festival se od početka održava uz podršku Pokrajinske vlade, Opštine Inđija, Ministarstva kulture, Grada Novog Sada, UNIQA osiguranja.  Osnivanje Šekspir festivala u Srbiji inicirao je reditelj Nikita Milivojević nakon premijere njegove predstave „Henri VI” u čuvenom Glob teatru u Londonu maja 2012. godine. Pored želje da nam otkrije Šekspira na nov način, Nikita Milivojević je bio vođen idejom da se državna rezidencija, Vila Stanković - izuzetan prostor zatvoren za javnost u Srbiji, učini atraktivnim kulturno-turističkim mestom.

Prodaja ulaznica za 10. Šekspir festival počinje 14. Juna u 12 časova na svim prodajnim mestima Ticketsa.

Pokrovitelji 10. Šekspir festivala su Pokrajinska vlada, opština Inđija, Ministarstvo kulture i informisanja, Grad Novi Sad, Uniqa osiguranje.

TOP