Izložba

28. jun / 1. jul
Vila Stanković, Čortanovci
  • Šekspir festival / Pozorišni muzej Vojvodine

ŠEKSPIROVA POZORNICA JOCE SAVIĆA

Izložba

Autor izložbe: Biljana Niškanović, viši kustos u Pozorišnom muzeju Vojvodine

Joca Savić je nedovoljno poznato ime u našoj pozorišnoj javnosti. O njegovom značaju za evropsko pozorište 19. veka  takodje se malo zna.

Rođen u Novom Bečeju 1847. godine, Joca Savić je svoju karijeru gradio u najznačajnijim nemačkim pozorištima krajem 19. veka, a ono što je svakako najzanimljivije u njegovom životu i radu jeste činjenica da je upravo delo Šekspira predstavio u potpuno novom i orginalnom svetlu na nemačkim scenama, čime je praktično ustanovio novi princip igranja Šekspira.

Joca Savić je sa 20. godina bio prvak Geteovog pozorišta u Vajmaru, a glumio je i na pozornicama Burgteatra u Beču, Manhajma … Kao reditelj Kraljevskog dvorskog i nacionalnog pozorišta u Minhenu osnovao je čuvenu novu Šekspirovu pozornicu na kojoj je u periodu od 1889. do 1906. godine režirao27 dela, od kojih je 17 Šekspirovih.

Izložba posvećena životu i stvaralaštvu Joce Savića, čuvenog glumca, reditelja i pozorišnog pedagoga realizovana je u saradnji Šekspir festivala i Pozorišnog muzeja Vojvodine.

“Evropa još od elizabetanskog vremena nije poznavala takvog Šekspira kakav je bio prikazivan na Savićevoj Šekspirovoj pozornici u Minhenu. Njegova pozornica je svakako otkriće i predstavlja početak novog shvatanja i umetničkog oblikovanja pozorišnog prostora koje će nastaviti Eduard Gordon Krejg i Adolf Apija i koje će trajati sve do najnovijeg poimanja praznog prostora Pitera Bruka i siromašnog pozorišta Ježija Grotovskog.”

dr Dušan Rnjak

PRATEĆI PROGRAM:

Utorak, 2. jul u 19.00
Srpsko narodno pozorište, foaje

Šekspir festival / Pozorišni muzej Vojvodine
Tribina

ŠEKSPIROVA POZORNICA JOCE SAVIĆA

Učestvuju:
dr Zoran Maksimović, kustos teatrolog u Pozorišnom muzeju Vojvodine
Nikita Milivojević, direktor i osnivač Šekspir festivala

TOP