Nedelja, 3. jul u 20.00
Vila Stanković, Čortanovci
  • ROMEO I JULIJA i druge katastrofalne ljubavi
    Nedelja, 3. jul u 20.00 Vila Stanković, Čortanovci

GLAVNI PROGRAM

ROMEO I JULIJA i druge katastrofalne ljubavi

Rolf Alme (Norveška)
European Shakespeare Festivals Network

tekst, koncept, režija: Rolf Alme

Igraju:

Pjotr Mistela i Kristijan Hesto

Zasnovano na The Darkness Barbare Vilson i Rolfa Almea, W&A

Trajanje: 60 min.

Šekspir festival u Srbiji jedan je od inicijatora velikog međunarodnog projekta Evropske mreže Šekspir festivala ShakeSPHERE 2021/2022.

Nakon otvorenog poziva svetskoj pozorišnoj zajednici za najorginalniji umetnički koncept Šekspirovog dela, Evropskoj mreži Šekspir festivala su stigle 42 prijave iz 25 zemalja sveta.

Odlukom međunarodnog žirija (Merete Hussmann, Joanna Sniezko, Philip Parr, Dragulescu Vlad, Nikita Milivojević) projekat ROMEO I JULIJA i druge katastrofalne ljubavi iz Norveške proglašen je najboljim čime je stekao pravo učešća na festivalima  Gdansk Shakespeare Festvival (Poljska) / Craiova Shakespeare Festival (Rumunija) / Helsingor Hamlet Scenen Festival (Danska) i Šekspir festival Srbija.

REČ REDITELJA

U ovoj predstavi dvojica mladih glumaca, Kristijan Hesto (Norveška) i  Pjotr Mistela (Poljska), izvode Šekspirovu tragediju, neprestano dodajući naraciji stvarne priče o nemogućoj ili kriminalizovanoj ljubavi iz našeg vremena. Sve priče su tužne, teme ozbiljne, ali forma predstave je duhovita. Tragedija svih ovih ljubavnih priča je toliko očigledna i neodoljiva da ih možemo povezati samo pozorišnim sredstvima humora. Ako ne, verovatno ćemo izgubiti volju za životom i volju da volimo koga želimo da volimo.

Predstava je deo projekta vizuelne umetnosti: THE DARKNESS gde su umetnici W&A razvili različita dela vezana za Šekspirovu tragediju. Predstava počinje video radom koji predstavlja fragmente ovih performativnih, vizuelnih i tekstualnih umetničkih dela.

https://www.wilson-alme.com/

BIOGRAFIJA REDITELJA

ROLF ALME je studirao u Arhitektonskoj školi u Oslu, na Akademiji lepih umetnosti u Drezdenu i Akademiji lepih umetnosti La Cambre u Briselu. Od 1986. radio je kao scenograf u pozorištima u Norveškoj, Danskoj, Švedskoj, Islandu i Nemačkoj, pre nego što je 1995. postao šef odseka za scenografiju u Danskoj nacionalnoj školi scenskih umetnosti. Od 1998. do 2006. bio je profesor i umetnički direktor Norveške pozorišne akademije. Od tada je radio kao reditelj i režirao pozorišne predstave u Danskoj, Norveškoj i Poljskoj i savremene cirkuske predstave u Belgiji i Holandiji. Njegovi umetnički radovi su zasnovani na klasičnim tekstovima ili romanima koje prepisuje i konceptualizuje kako bi stvorio jasne političke i društvene komentare našem današnjem društvu. Na estetskom planu njegove konceptualne predstave su razigrane kompozicije koje spajaju sve vrste pozorišnih oblika, performansa, modernog plesa i vizuelne umetnosti.

TOP