PESME ZA ŠEKSPIRA

Marija Žoao- Ogre, Lisabon, Portugal

Petak, 01. jul u 19:30
Vila Stanković, Čortanovci

Marija Žoao- Ogre, Lisabon, Portugal

Originalna muzika: Žoao Farinja
Trajanje: 1 h 15'
Žanr: Koncert

Pisac i rukovodilac projekta: Marija Žoao
Kompozitor i aranžer: Žoao Farinja
Muzičari:
Marija Žoao, vokal
Žoao Farinja, fender rodes klavir i sintisajzer
Andre Nasimento, laptop i elektronika

Marija Žoao je napravila iznenađujuću i sjajnu karijeru tokom koje su zablistali njeni nastupi na prestižnim svetskim džez festivalima. Karijeru je započela u džez školi Hot Klube de Portugal i za samo nekoliko godina izašla je van granica svoje zemlje- Marija Žoao je postala jedna od retkih portugalskih pevačica koje su postigle uspeh u inostranstvu.

Njen jedinstveni stil je postao uzor u teškom svetu improvizovane muzike punom konkurencije. Njene neverovatne vokalne sposobnosti i nedostižan intenzitet nastupa su od nje načinili renomiranu međunarodnu umetnicu koja je zaslužila svoje mesto među najvećim savremenim pevačima. I publika i kritičari su joj pružili jednoglasan aplauz i smatraju je ,,glasom koji ide do same granice'' i ,,pevačicom koja se stalno razvija''.

Ogre je projekat koji čini mešavinu džeza, elektronske muzike i drugih zvukova. Neverovatan glas pevačice Marije Žoao ukombinovan je sa elektronskom i digitalnom instrumentalnom sekcijom- Fender rodes klavir i sintisajzer Žoaa Farinje i laptop i elektronika Andrea Nasimenta. Ogreov novi pristup predstavlja kombinaciju savremene muzike sa klasičnom književnošću - bend donosi nove zvuke delima Vilijama Šekspira. Soneti velikog engleskog pisca i dramaturga izvodiće se Ogreovim pristupom zvukovima i ritmu.

Marija Žoao- Ogre
Godine 2012. Ogre je izbacio svoj debi album ,,Elektrodomestiko'' (objavila kuća JACC Records) i tokom poslednjih nekoliko godina nastupali su u nekim od glavnih portugalskih koncertnih mesta i događaja: u Lisabonu, u Kulturnom centru Belem i u fondaciji Kaluste Gulbenkian (tokom tridesete godišnjice Modern Art Centra CAM ove fondacije), kao i u Teatru Akademiko Žil Visente u Koimbri, Rivoli in Porto i festivalu Džez no Palasio u Taviri. Ogre često nastupa u inostranstvu na koncertima u Čileu, Francuskoj, Italiji, Austriji, Švajcarskoj i Mađarskoj.
Ogre sada ima novi album! Koncept je ,,Plastiko'' i jedva čekamo da ga pokažemo svetu!

TOP