Molim, nastavite (HAMLET)

Koncept: Roger Bernat & Yan Duyvendak

Srpsko narodno pozorište (Novi Sad), scena “Pera Dobrinović”
Petak, 29. jun u 20.00

Molim, nastavite (HAMLET)
Koncept: Roger Bernat & Yan Duyvendak


Scenografija: u saradnji sa Sylvie Kleiber
Grafički dizajn: Marie-Klara Gonzalez; Nicolas Robel B.ü.L.b Grafix
Organizacija: Helena Febrés Fraylich
Trajanje predstave: 2h 20’ (sa dve pauze)

Igraju:

  • Hamlet / Aleksandar Milković
  • Gertruda / Aleksandra Nikolić
  • Ofelija / Jelena Đulvezan Milković / Ivana Pančić
  • Sudija / Dr Miodrag Majić
  • Advokat odbrane / Petar Učajev
  • Tužilac / Nikola Pantelić
  • Forenzičar veštak /Časlav Ristić
  • Psihijatar veštak – Marija Jovanović
  • Sudijski čuvar – Radoš Marsenić

Produkcija: Dreams Come True (Ženeva, Švajcarska)

Koprodukcija:  Le Phénix scène nationale de Valenciennes (Francuska); Huis a/d Werf (Holandija); Théâtre du GRÜ (Švajcarska). Projekat je nastao podrškom: Ville de Genève; République et canton de Genève; Pro Helvetia Fondation suisse pour la culture; Migros pour-cent culturel; Loterie Romande; CORODIS (Švajcarska) and Ministerio de Cultura-INAEM (Španija).

O predstavi

Šekspirov Hamlet ponovo je optužen za ubistvo Polonija. Za potrebe suđenja Hamletu, iz pravnog sistema svake zemlje u kojoj se predstava igra, pronalaze se stručnjaci koji u predstavi autonomno igraju svoje uloge (sudija, tužilac, advokat, veštak …). Suđenja koja se inače dešavaju u zatvorenim sudskim prostorima sada postaju deo pozorišne umetnosti. Glumci su samo pojedini likovi iz Šekspirovog dela. U predstavu se uvode stručnjaci iz sveta prava, i oni se menjaju sa svakim izvođenjem. Ni jedna predstava nije ista, svaka presuda je drugačija i zavisi samo od glasa publike, koja se nalazi u ulozi žirija. Neponovljivo pozorišno iskusto.

Ovim dinamičnim i uzbudljivim delom holandski i španski “provokatori” Jan Dujvendak i Rodžer Bernat saslušavaju jednu od najbitnijih institucija našeg građanskog društva, proveravajući granice između istine i pravde, pozorišta i prava.

Molim, nastavite (HAMLET) predstava je koja se igra od 2011. godine. Do sada je imala 146 izvođenja u 10 zemalja i 46 gradova. Nijedan od 146 izvođenja nije bio identičan.

Koja je Vaša presuda? Da li odluka suda zavisi od sudijinog raspoloženja? Od izlaganja advokata? Ko je u poroti? Kako Vaše lično ubeđenje poprima oblik na sudskoj pozornici? Regrutovani su lokalni profesionalci iz oblasti prava iz stvarnog života da se nadmeću  u simulaciji suđenja Hamletu. Povratak Šekspirovom junaku, koji je optužen za ubistvo Polonija. Iskazi svedoka, izjava okrivljenog o krivici i odgovor tužilaštva, iskazi veštaka – Molim, nastavite (Hamlet) donosi pravni spektakl na pozornicu radi stvaranja drame u sudnici koja istražuje večito neuhvatljivo pitanje – šta je istina?

Yan Duyvendak

Kako se suđenje za ubistvo odvija, mladi Hamlet biva optužen za ubistvo Polonija…

Ovaj slučaj može podsećati na poznatu dramu, ali sve ostalo u vezi njega je stvarno. Advokati iz stvarnog života, legitimni sudija, sudski psiholozi …

Ovo nije lažno suđenje i nema identičnih nastupa.

Svi igraju svoje uloge i žele da budu pobednici, ali sudbina mladića zavisi od balansa i na kraju imamo pravu porotu – možda i Vi budete u njoj – koja će odlučiti o Hamletovoj krivici ili nevinosti.

Sama ideja Rodžera Bernata i Jana Dujvendaka je suđenje Hamletu za ubistvo Polonija. Njihov koncept uvodi u predstavu timove profesionalnih pravnika koji predstavljaju sudiju, tužioca i advokate odbarane, dok se članovi porote biraju iz publike.

Roger Bernat, diplomirao je režiju i dramaturgiju 1996. godine na Pozorišnom institutu (Institut del Teatre) u Barseloni. Od 2008. godine njegov rad se bazira na kreiranje protagoniste putem izmeštanja publike na scenu. Njegovi radovi su: Public Domain (2008), The Rite of Spring  (2010),  Please Continue (Hamlet) (2011), Pending Vote (2012), Desplazamiento del Palacio de La Moneda (2014), Numax-Fagor-plus (2014), No se registran conversaciones de interés (2016-17) i The place of the Thing (2017). Ove predstave igrale su se u više od 30 zemalja.

Yan Duyvendak poreklom iz Holandije, trenutno živi u Ženevi i Marseju. Umetnošću se bavio kroz dve škole: École cantonale d’art du Valais i École supérieure d'art visuel de Genève. Njegova profesija kao umetnika performansa otpočela je 1995. godine sa prvim postavljenim delom Keep It Fun For Yourself.  Njegov rad naglašava kako društvo spektakla u kome živimo guši vezu između nas samih i stvarnosti. Ipak, njegov rad uvek afirmiše ljudsko dostojanstvo i pokazuje u kojoj meri ga ugrožava naše društvo. Njegovi najnoviji radovi, Made In Paradise (2008), zajedno sa Omar Ghaiatt i Nicole Borgeat, Please, Continue (Hamlet) (2011), zajedno sa Rodžerom Bernatom, kao i Sound of Music (2015) nesumnjivo su neki od njegovih najpolitičnijih radova do sada.

Kritike

„Unmissable.“ - LA TERRASSE PARIS

„It is, first and foremost, a fascinating conceit: an opportunity to see top-notch legal minds in action, but also to get something of an insight into how justice is administered.“ – The Guardian

theguardian.com

TOP