MLETAČKI TRGOVAC

Naziv pozorista

Vila Stanković, Čortanovci
Nedelja, 1. jul u 20.00

Shakespeare Company Berlin (Berlin, Nemačka)
MLETAČKI TRGOVAC
Režija: Michael Gunther


Kostim: Gabriele Kortmann
Scenografija: Miriam Braunstein
Muzika: Toni P. Schmitt
Dramaturg: Johanna-Julia Spitzer
Maska: Rebekka Schwark i Tamara Zenn
Svetlo: Raimund Klaes
Prevod: Christian Leonard

Trajanje predstave: 2h 30’ (sa pauzom)

Igraju:

Kim Pfeiffer / Nerisa
Vera Kreyer / Porcija
Benjamin Plath / Gracijano i Lansolet Gobo
Stefan Plepp / Šajlok
Oliver Rickenbacher / Antonio
Danuiel Schröder / Basanio i sve princeze

Skoro da nema dramskog dela koje je tako  kontroverzno kao "Mletački trgovac". Samo zbog činjenice da se tu pojavljuje figura koja je okarakterisana kao Jevrejin, suočavamo se sa našom ličnom istorijom“ , piše Kristijan Leopold, direktor Šekspir kompanije Berlin, o izvedbi Šekspirove mračne komedije u produkciji Mihaela Guntera i stavlja je „na nišan“ političko-istorijske eksplozivnosti.  Dramatično zaoštrena situacija između Šajloka i Antonija nalazi svoj „comic releaf“ u Portijinoj bajkovitoj potrazi za odgovarajućim suprugom, koji je od samog početka čvrsto vezan za Basanija. Kose muzičke podloge, crno-bela optika i rudimentarni tretman ljubavne priče podsećaju na berlinsko pozorište dvadesetih godina.

Michael Günther

Rođen u Drezdenu, Michael Gunther pohađao je Akademiju dramksih umetnosti Ernst Busch u Berlinu od 1989. Diplomirao je 1993. godine, sa zvanjem glumca. Program razmene odveo ga je u SAD u Eugene O'Neill Theater Center. Nakon treninga i gostovanja u Mecklenburgisches Staatstheater Schwerin, Michael Gunther je bio redovni glumac u različitim nemačkim državnim i gradskim pozorištima 13 godina. Prvo u Volksbuhne u Berlinu, zatim u Freie Kammerspiele u Magdeburgu, gradskim pozorištima Chemnitz i Bielefeld i na Staatstheater Mainz-u, gde je odigrao više od 80 uloga: Ferdinand u Schillerovoj "Kabale und Liebe", Caliban u Šekspirovoj "Buri", Johannes Vockerat u Hauptmanovoj "Einsame Menschen" , Valmont u Mulerovom "Quartet" su samo neke od uloga za pamćenje.

Istaknuti režiseri sa kojima je radio bili su Frank Castorf, Andreas Kriegenburg, Frank-Patrick Steckel, Irmgard Lange, Christina Friedrich i ponajviše: Herman Šajn.

Michael Gunther je radio kao slobodni umetnik od 2006. godine i nastupao je u Vurttembergischen Landesbuhne Esslingen, na Bad Hersfelder Festspiele, u Renitenztheater Stuttgartu, u pozorištu Baden-Baden i Staatstheater Cottbus-u. Trenutno nastupa u Rolf Hoppes Hoftheater Dresden, Comodie Dresden, Theatre Plauen-Zvickau, Semperoper Dresden, kao i Shakespeare-Company Berlin.

Od 2007. do 2010. godine ušao je u polje mjuzikla i igrao u nemačkoj premijeri brodvejskog mjuzika "Vicked" ulogu dr. Dillamonda u prvoj postavi. Kao profesor glume Michael Gunther radio je na Muzičkom i teatarskom univerzitetu "Felik Mendelssohn Bartholdi" u Lajpcigu, u Dramskoj školi Mainz i na Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti u Štutgartu. Rediteljske obaveze su ga vezale za pozorište Maksim Gorki u Berlinu, Pozorište Baden-Baden, Pozorište Palladium Stuttgart, Burghofspiele Eltville i Shakespeare Company Berlin.

Michael Gunther živi sa svojom porodicom u Berlinu.

TOP