KAKO VAM DRAGO

Državno dramsko pozorište „Kote Mardžanišvili“, Tbilisi, Gruzija

Petak, 20. jun u19:30
Vila Stanković, Čortanovci

Državno dramsko pozorište „Kote Mardžanišvili“, Tbilisi, Gruzija
Vilijam Šekspir

KAKO VAM DRAGO
Režija: Levan Culadze

trajanje: 2h 05' (sa pauzom)

... Godine 2012, Šekspirov Gloub će useliti 37 jezika. To, međutim, ne znači da će se on pretvoriti u pozorišni Vavilon jer će glas, zapravo, pripadati samo jednoj osobi – Vilijamu Šekspiru, s obzirom na to da će svaki jezik izgovarati njegove reči.
Jedan od tih 37 jezika biće i gruzijski. Marjanishvili State DramaTheatre predstaviće u pozorištu Gloub dramu „Kako vam drago“, Šekspirovu priču o neprijateljstvu i ljubavi između dva brata. Priču o tome kako se život promeni u deliću sekunde; priču punu ljubavnika, životinja, poezije i ljubavi koja cveta u dubokoj šumi.
A pošto će Gruzija igrati na gruzijskom jeziku, i sam Gloub će se pretvoriti u šumu. Vreme će stati i ništa neće biti važno osim priče kojom nas Šekspir mami kao što nas šuma vuče da u nju zađemo.
Neki smatraju da je „Kako vam drago“ najmanje šekspirovski od svih Šekspirovih komada, dok drugi tvrde da je to početak naredne faze njegovog stvaralaštva jer nagoveštava sve ono čime se od tada do kraja karijere u svojim delima bavio.
Ovde nailazimo ne samo na prototip Hamleta već i na melanholične junake „Sna letnje noći“, kao i mudra polubožanska bića kakvo je Prospero. A taj komad nosi u sebi i tragove srednjevekovnih misterija kao i bufonerija koje su igrane na trgovima tadašnjih gradova, ali i svega što je na njih uticalo i svega na šta su one uticale. Kao ogledalo, komad baca odraz duha Aristofana, Dantea, pa čak i Čehova i Brehta.

Lasha Bugadze
pisac i publicista
Tekst je napisan maja 2012.
Povodom premijere predstave „Kako vam drago“ u Gloub teatru

TOP