HAMLET

Glob teatar, London, Velika Britanija

Četvrtak, 19. jun u19:30
Vila Stanković, Čortanovci

Glob teatar, London, Velika Britanija
Vilijam Šekspir

HAMLET
Režija: Dominik Dromgul i Bil Bakhurst

trajanje: 2h 45' (sa pauzom)

U okviru svetske turneje, koja je počela 23. aprila i ima za cilj da se obeleži 450 godina od rođenja legendarnog Vilijema Šekspira, slavni Glob teatar iz Londona gostovaće u Srbiji sa predstavom „Hamlet“ u režiji Dominika Dromgula i Bila Bakhursta.
Ovom predstavom biće otvoren 1. Šekspirov festival 19. juna 2014. u Vili Stanković u Čortanovcima (opština Inđija).
Tokom ove dvogodišnje pozorišne avanture nazvane "Globe to Globe: Hamlet“, jedna od Šekspirovih najpoznatijih i najizvođenijih tragedija biće odigrana u skoro svim zemljama sveta.
Trupa će prvo obići Evropu, potom odlazi na Karipska ostrva, Severnu i Južnu Ameriku, pa niz zapadnu obalu Afrike do Australije i ostrva Tihog okeana, odakle će se preko Indonezije, Japana, Kine i Azije i istočne obale Afrike vratiti nazad u Englesku.
Turneja će se završiti gde je i počela - u Globu, replici elizabetanskog pozorišta na južnoj obali Temze u Londonu.
Planirano je da poslednje izvođenje bude održano 23. aprila 2016. godine, kada se navršavaju četiri veka od smrti čuvenog Vilijama Šekspira, za čije je stvaralaštvo Glob teatar neraskidivno vezan.
Reditelj Piter Bruk smatra da je Hamlet od svih Šeksiprovih komada najobuhvatniji i najuniverzalniji.
- Šest najjednostavnijih reči u engleskom jeziku su "biti ili ne biti" (to be or not to be). Jedva da postoji mesto na planeti na kome te reči već nisu prevedene. Igrati „Hamleta“ na izvornom jeziku po celom svetu je veoma hrabar i dinamičan poduhvat - ocenio je Bruk.

TOP