HENRI VI

Narodno pozorište u Beogradu, Srbija; Fond „Laza Kostić“, Beograd, Srbija i Glob teatar, London, Velika Britanija

Nedelja, 22. jun u19:30
Vila Stanković, Čortanovci

Narodno pozorište u Beogradu, Srbija; Fond „Laza Kostić“, Beograd, Srbija i Glob teatar, London, Velika Britanija
Vilijam Šekspir

HENRI VI
Režija: Nikita Milivojević

trajanje: 2h (sa pauzom)

Henri V je umro. Engleska je već decenijama u ratu sa Francuskom, ali očigledno, ratna sreća sve više je na strani Francuza. Sve ono što je osvojio Henri V polako se topi i nestaje. Englezi gube gradove i teritorije u Francuskoj ponajviše zbog unutrašnjih sukoba oko vlasti, i sveopšte nesloge. Na presto dolazi sin Henrija V. Još mlad i neiskusan, Henri VI pokušava da smiri strasti zavađenih dinastičkih lidera, međutim unutrašnji sukobi i mržnja toliko su postali zarazni da mladi kralj tu više ništa ne može .

Henry VI je pre svega priča o borbi za vlast, u kojoj se zbog raznih sitnih interesa, spletki, mržnji, gubi nešto mnogo veće i značajnije. A kada kažete „borba za vlast, spletke, nesloga“ ja imam utisak da govorim o vlastitoj stvarnosti - stvarnosti Srbije. Svako ima svoju istinu, niko nikome ne veruje, niko nije siguran, jedni te isti sukobi neprestano se prenose na nove generacije. Istorija stoji u mestu. U stvari ona opisuje krug; krug stola. Za okruglim stolom počinju novi ratovi, sklapaju se novi savezi, ruše stari.
Henry VI je nešto kao otvorena rana gde jasno vidite prelom, ali u tom ludilu usijanih mozgova zdrav razum ništa ne može.

Nikita Milivojević
Reditelj

TOP