GALERIJA ŠEKSPIR FESTIVAL 2017

HENRI V ( ČOVEK I VLADAR )

Subota, 1. jul u 20.00
Vila Stanković, Čortanovci
Parrabolla (London, Velika Britanija)


HENRI V ( ČOVEK I VLADAR )


Henry V (Men and Monarch)
Igra: Bret Braun / Brett Brown
Režija: Filip Par / Philip Parr
Trajanje: 1 h.


Henri V (Čovek I vladar) u izvođenju poznatog australijskog glumca Breta Brauna učestvovao je na gotovo svim značajnijim Šekspir festivalima u Evropi. Dobitnik je nagrade  'Best Solo International Shakespeare Performance 2016' na Ostrava Šekspir Festivalu u Češkoj.


O predstavi:
HENRI V (Čovek i vladar) je prikaz Šekspirovog dramskog dela Henri V koji igra jedan glumac. Scenario je prilagođena verzija iz dela 1 i 2 iz Henrija IV, Henrija V i dela 1 iz Henrija VI.

Henri V se obično smatra velikim engleskim kraljem-herojem. Kroz Šeksprirove reči istražili smo složene elemente lika, situacije i ličnog životnog puta Henrija V. Mladost, raznolika krunisanja, trijumf u Bitci kod Azenkura ...
Šekspirova originalna publika, koja je bliža događajima iz ovog dela, sigurno bi ih razumela na svoj istorijski način. Nama je bilo nemoguće da zanemarimo razne događaje i godišnjice koje su se desile tokom trajanja ovog projekta do sada. Pre svega, britanski referendum za izlazak iz EU je imao veliki uticaj na naše mišljenje o Henriju. Kako bi on glasao- otići ili ostati? Prvi dani naših proba poklopili su se sa stotom godišnjicom Bitke na Somi koja se odvila na istom prostoru kao i Bitka kod Azenkura gde je trideset hiljada ljudi izgubilo život prvog dana najveće bitke u Prvom svetskom ratu gde su učestvovali Britanci - u ,,ratu za okončanje svih ratova’’. Na dan kada smo došli da nastupamo na Šekspir festivalu u Gjuli u Mađarskoj, saznali smo za tragične događaje u Nici. Bilo je teško izgovarati tekst u kojem se nabrajaju Francuzi koji su poginuli u bitci kod Azenkura a da ne razmišljamo o tom tako aktuelnom događaju. I svakog dana ovo delo kao da ima novi savremeni dan- ekvivalent. I tako nam je postalo jasno da se u ovom delu radi o vođstvu i izboru.

Šekspirov vanvremenski poklon je to što njegove reči održavaju relevantnost čak i za nas u naše vreme. Trijumf umetnosti je to što nas podstiče da istražujemo tu relevantnost u naše vreme.


BRET BRAUN / BRETT BROWN - glumac
Australijski glumac i bariton, koga je Sidnejski časopis Morning Herald opisao kao ,,zvezdu u usponu’’ koja ,, pevanjem, plesom i glumom skoro svakoga može da satera u ćošak’’, Bret Braun je diplomac Kraljevske akademije dramskih umetnosti (Royal Academy of Dramatic Art) u Londonu. Krećući se između pozornice, ekrana, mjuzikla, opere, kabarea i radija, nastupao je sa Australijskom operom, Kraljevskom Šekspirovom kompanijom, Šekspirovim Gloubom, BBC-om, u pozorištima i mjuziklima londonskog Vest Enda i na pozorišnim festivalima širom Evrope.
Bret je imao filmski debi u Oskarom nagrađivanom filmu o Stivenu Hokingu “Teorija svega“ (Theory of Everything). Vrhunce njegove karijere takođe čine i pevanje sa brodvejskom legendom Beti Bakli na britanskoj premijeri Džeri Hermanovog filma Dragi svet koji je režirao Dejm Gilijan Lin DBE, saradnja sa nagrađivanim scenaristom Elizabet Kuti oko kreiranja uloge Bena u Pantalonama od riblje kože i kreiranje uloge Šaunarda za OperaUpCLose u njihovoj produkciji Pučinijevih Boema koja je dobila nagradu Olivier.
Prethodno je sarađivao sa Filipom Parom u Buri za Šekspirov festival u Gdanjsku u Poljskoj i Sanjaj dalje za Šekspirov festival u Ostravi u Češkoj. Njegovo solo izvođenje Fedre koju je napisao Janis Ritsos dobilo je priznanje kritičara na Londonskom festivalu umetnika u usponu. Iz Adelejda Bret se vraća u Veliku Britaniju zbog izvođenja Henrija V (Čovek i monarh)  i Bena u Pantalonama od riblje kože u Londonu.


www.brettbrownactor.com


FILIP PAR / PHILIP PARR - reditelj
Filip Par je reditelj u pozorištu i operi, direktor Šekspir festivala u Jorku (Velika Birtanija). Osnivač je i umetnički direktor Spitalfilds Market opere, namenski izgrađene operske kuće u Londonu i prve operske kuće izgrađene u tom gradu u poslednjih 100 godina, gde je režirao dela Mocarta, Salierija, Gluka i Ofenbaha kao i prve nastupe prve Australijske opere, austrijskog Don Džona u novom aranžmanu Ser Čarlsa Makerasa. Filip je stekao naročitu reputaciju u pozorištu kao reditelj i umetnički direktor Parabole. Danas Parabola obuhvata produkcije Šekspirovih komada Perikle i Zimska priča u Gdanjsku (Poljska) i Ostravi (Češka),  kao i  Romeo i Julija u Krajovi (Rumunija).
Filip Par je član  saveta i sekretar mreže evropskih Šekspir festivala, bio je član BAFA (Britansko udruženje umetničkih festivala).


PARRABOLLA

Henri V (Čovek i monarh) predstava je u produkciji Parabole. Parabola se koncentriše na pozorište koje istražuje fenomen ljudskih zajednica, bilo da su one geografske, kulturne ili društvene. Veliki broj Parabolinih predstava se izvodi širom sveta. Parabola je učestovala na International Community Arts Festival u Roterdamu gde je osvojila nagrade žirija i publike za najbolju predstavu.