NOVEMBAR 2022.
Srpsko narodno pozorište, Novi Sad
  • SABRANA DELA: SA ŠEKSPIROM ZA STOLOM
    NOVEMBAR 2022. Srpsko narodno pozorište, Novi Sad

GLAVNI PROGRAM

SABRANA DELA: SA ŠEKSPIROM ZA STOLOM

Forced Entertainment (Velika Britanija)

COMPLETE WORKS: TOP TABLE SHAKESPEARE
SABRANA DELA: SA ŠEKSPIROM ZA STOLOM

Režija: Tim Ečels
Osmislili i izveli: Robin Artur, Džeri Kilik, Ričard Loudon, Kler Maršal, Keti Naden i Teri O’Konor
Tekst: Robin Artur, Tim Ečels, Džeri Kilik, Ričard Loudon, Kler Maršal, Keti Naden i Teri O’Konor
Dizajn: Ričard Loudon
Zvuk i dizajn svetla: Džim Harison
Menadžment proizvodnje: Džim Harison

Sabrana dela su deo produkcije Forced Entertainmenta.
Koprodukcija: Berliner Festspiele – Foreign Affairs Festival Berlin / Theaterfestival Basel.
Turneju Sabranih dela 2016. godine podržao je British Council.

Forced Entertainment se zahvaljuje trupi Royal Shakespeare Company koja je naručila Be Stone No More od Tima Ečelsa 2012. za Svetski Šekspir festival (World Shakespeare Festival) kao ranu, razvojnu verziju ovog projekta, kao i ljudima koji su učestvovali u toj fazi rada.

O PREDSTAVI

U Sabranim delima svi Šekspirovi komadi sažeti su u seriju od 36 četrdesetpetominutnih dela odigranih na površini stola od jednog kvadratnog metra.

Posuda za so i biber za kralja i kraljicu. Vaza za princa. Kutija šibica za slugu. Cev toaletne rolne za gostioničara. Boca vode za glasnika.

Šestoro izvođača stvara sažete verzije svih Šekspirovih drama, komično i intimno ih prepričavajući, koristeći zbirku svakodnevnih predmeta kao zamene za likove na pozornici od jednog metra obične ploče stola.

Forced Entertainment već dugo se bavi virtuelnim ili opisnim predstavama, istražujući tokom godina, na različite načine, mogućnosti dočaravanja izuzetnih scena, slika i priča, koristeći samo jezik. U potpuno novom pravcu za trupu, Sabrana dela: Sa Šekspirom za stolom istražuje dinamičnu snagu naracije u odnosu na Šekspirove komedija, tragedije, istorije i kasnija dela. Ono što sledi je jednostavno i idiosinkratično, apsurdno i čudno ubedljivo jer kroz neku vrstu niskobudžetnog, domaćeg lutkarstva, priče iz predstava zaista ožive u živopisnoj minijaturi.

Sabrana dela produkcije Forced Entertainment jeste prvi put da su se približili dramskoj književnosti i Šekspirovom nasleđu. Rezultat je svojevrsno nivelisanje predstava – blago komična podela, preko predmeta iz kuhinjskog ormarića i polica u prodavnicama – kao i slavljenje njihove moći kao priče, i samog čina pripovedanja i pozorišta.

Ovaj senzacionalni projekat Forced Entertainmenta u kome se 36 Šekspirovih komada izvodi

više dana dana pred ukupno 1800 posetilaca učestovao je proteklih sezona na gotovo svim najznačajnijim svetskim pozorišnim festivalima: Berliner Festspiele, Epidaurus festival Athens, Royal Shakespeare Company World Shakespeare Festival … kao i u Londonu, Njujorku, Čikagu, Parizu, Amsterdamu, Cirihu, Frankfurtu, Barseloni, Los Andjelesu ...

O projektu Complete Works:Top Table Shakespeare objavljeni su tekstovi u NewYork Timesu, The Guardianu

https://www.forcedentertainment.com/projects/complete-works-table-top-shakespeare/

FORCED ENTERTAINMENT

U srcu Forced Entertainment je grupa od šestoro umetnika (Tim Ečels (umetnički direktor), Robin Artur, Ričard Loudon (dizajner), Kler Maršal, Keti Naden, Teri o’Konor) koji sarađuju kako bi zajedno napravili originalno pozorište i predstave još od 1984. godine.

Razvijamo planove i vežbamo u našoj bazi u Šefildu i obilazimo publiku širom Velike Britanije i širom sveta. Takođe radimo sa mladim ljudima u Šefildu i drugim gradovima, na radionicama i dužim projektima, kako bismo im pomogli da razviju kreativne veštine i razmišljanje i da sami prave predstave i druga dela.

Pozorište koje stvaramo je nešto što treba da bude živo, nešto što generiše energiju i napetost iz svog prisustva u prostoriji sa drugim ljudima. Zainteresovani smo da pravimo predstave koje istražuju savremeni svet, predstave koje uzbuđuju, izazivaju i zabavljaju druge ljude. Zainteresovani smo za ideje u isto vreme kao i za stvaranje konfuzije, tišine, pitanja i smeha.

Pored performansa, napravili smo galerijske instalacije, site specific komade, knjige, fotografske saradnje, video zapise, pa čak i nestašnu vođenu autobusku turu. Rad čini snažnu vezu između forme i sadržaja, odražavajući naše uverenje da je forma projekta – vrsta iskustva koje predstavlja, ugovor koji sklapa sa svojom publikom i kako – neodvojivi i značajan deo njegovog značenja. Često opisan kao eksperimentalan ili inovativan, naš rad menja pristup od projekta do projekta, uzimajući inspiraciju iz filmova, sa interneta, stendapa, plesa, loše televizije, performansa, muzičke kulture, kao i iz samog pozorišta. Ono što povezuje različite delove našeg rada jeste to što projekti uvek nastoje da budu živopisni i originalni, zahtevajući mnogo od publike i dajući mnogo zauzvrat.

Obično razvijamo projekte kroz improvizaciju i diskusiju; za nas je jednostavno probanje stvari u prostoriji za probe često najbolji način da saznamo više o idejama koje istražujemo i kakav je izvođački potencijal materijala. Kada projekti to zahtevaju i kada resursi dozvoljavaju, proširujemo naš tim pozivajući druge umetnike i izvođače da nam se pridruže, da unesu svežu energiju i nove ideje na sto.

Saradnja – kao slaganje i kao neslaganje – jeste u srcu svega što radimo. Dugoročni kreativni rad grupe, koja godinama sarađuje i gradi istinski zajednički jezik, repertoar, veštine i načine rada, temelj je stvaralaštva Forced Entertainment, umetničkog pristupa koji je takođe politički način razmišljajući o tome kako se stvara umetnost i kako živeti i raditi sa drugima. Rad sa učešćem i deljenjem veština, koji radimo sa mladima i sa mlađim umetnicima,  osmišljen je da podeli ove pristupe i da otvori kreativne mogućnosti i načine razmišljanja i delovanja za druge ljude.

TOP