I, sem nestvarnoga, ništa stvarno nije

Konferencija za medije povodom 9. Šekspir festivala održana je 15. juna u autentičnom ambijentu Ateljea vina Šapat u Novom Slankamenu.

Uz prisustvo velikog broja novinara, program 9. Šekspir festivala predstavili su direktor i osnivač festivala Nikita Milvojević, Jelena Dobrović Bojanović - pomoćnica pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Nemanja Milojević, šef kabineta predsednika Opštine Inđija i Sonja Marić, direktorka Brenda i komunikacija UNIQA osiguranja.

O programu ovogodišnjeg Šekspir festivala koji će se ove godine održati od 1. do 5. jula, a potom u oktobru i novembru, govorio je njegov osnivač i direktor Nikita Milivojević.

„I ove godine Šekspir festival podsetiće nas da je Šekspirov svet - stvarni svet, isti ovaj u kojem živimo. U njemu, ponovo otkrivamo:  ‘’sem nestvarnoga – ništa stvarno nije’’.  Mi smo zato opet stariji, bar za godinu dana, a Šekspir je ponovo mlađi.“

“Hamlet” u izvođenju italijanske plesne trupe imPerfect Dancers Company otvoriće 9. Šekspir festival u Vili Stanković u Čortanovcima 1. jula.

„Vrlo je neobično gledati kako se otpleše ‘Hamlet’, bez ijedne reči. Čini mi se da će to biti jedno novo iskustvo na našem festivalu”, izjavio je Nikita Milivojević.

Praksa Šekspir festivala je da predstavlja zanimljive reditelje i predstave iz regiona, pa je publika festivala imala priliku da vidi projekte reditelja poput Igora Vuka Torbice, Andraša Urbana, Aleksandra Popovskog ... Ove godine gosti su makedonski reditelj Dejan Projkovski i Gradsko pozorište Podgorica i to sa jednim od omiljenih Šekspirovih naslova “Ukroćena goropad”.

“Predstava Gradskog pozorišta Podgorica je prava komedija, sa nekim pomalo bizarnim elementima, ali ipak drugačija od svega što smo dosad gledali na Šekspir festivalu”, rekao je Milivojević.

Ukroćena goropad izvodi se u Vili Stanković 2. jula.

Potom sledi gostovanje trupe Rolfa Almea iz Norveške, koja je ove godine pobedila na konkursu Evropske mreže Šekspir festivala projektom “Romeo i Julija i druge katastrofalne ljubavi”.

„Osnovna priča Šekspirovog „Romea i Julije“ jeste sačuvana, ali uz podsećanje da ta priča postoji u ovom trenutku u Iraku, Siriji, Nemačkoj ... gde danas nalazimo autentične životne priče nekih Romea i Julije osuđenih od strane porodica ili društva. U osnovi predstave je priča kako ljubav svugde na svetu može biti zabranjena i opasna i dan-danas, kao u vreme Šekspira”, rekao je Milivojević.

Taj koncept i tema, kako je dodao, dokazuju da “Šekspir nije govorio samo o svom vremenu, nego i o našem vremenu, da je svevremen”.

Na programu devetog Šekspir festivala 4. jula nalazi se je još jedan “Hamlet”, sada baziran na Koltesovom tekstu, u režiji i adaptaciji Livije Pandur sa podnaslovom „Evidencija zločina jedne monarhije“. Predstava je nastala u produkciji Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika.

„U pitanju je jedna estetski neobična, minimalistička predstava gde samo četvoro glumaca igraju sve likove. Tu su dva para – Ofelija i Hamlet, kralj i kraljica”, izjavio je Milivojević.

U drugom delu devetog Šekspir festivala, u oktobru će na sceni SNP-a biće izveden “Makbet” u režiji i adaptaciji Nikite Milivojevića. U pitanju je koprodukcija SNP-a, Beogradskog dramskog pozorišta, Grada teatra Budva, Novosadskog pozorišta i Šekspir festivala.

Festival će zatvoriti čuvena britanska trupa Forced Entertainment sa svojim senzacionalnim projektom “Sabrana dela: Sa Šekspirom za stolom” u režiji Tima Ečelsa, koji je već poznat publici Bitefa.

U predstavi “Sabrana dela: Sa Šekspirom za stolom” šest izvođača stvara sažete verzije svih Šeskpirovih komada koristeći kolekciju svakodnevnih predmeta za likove na pozornici koju predstavlja jedan običan sto. Ovaj senzacionalni projekat Forced Entertainmenta u kome se 36 Šekspirovih komada izvodi više dana pred ukupno 1800 posetilaca učestovao je proteklih sezona na gotovo svim najznačajnijim svetskim pozorišnim festivalima: Berliner Festspiele, Epidaurus festival Athens, Royal Shakespeare Company World Shakespeare Festival … kao i u Londonu, Njujorku, Čikagu, Parizu, Amsterdamu, Cirihu, Frankfurtu, Barseloni, Los Andjelesu ...

U pratećem programu festivala,  imPerfect Dancers Company održaće radionicu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. U Narodnoj biblioteci „Dr Đorđe Natošević“ u Inđiji biće predstavljena monografija o Nikiti Milivojeviću “Ja ovde silazim” autorke Olivere Milošević.

Pozorište lektira “Vladimir Jevtović” iz Beograda namenjeno srednjoškolcima prikazaće “Romea i Juliju” u režiji i adaptaciji Ivana Jevtovića u Dramskom studiju Artelje u Inđiji.

Pomoćnica Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Vojvodine Jelena Bojanović istakla je da Šekspir festival predstavlja jedan od najznačajnijih i najposećenijih pozorišnih festivala u Srbiji, a jedini je međunarodni pozorišni festival u sremskom okrugu.

“Šekspir festival doprinosi popularizaciji pozorišne umetnosti u Vojvodini, otvara saradnju sa inostranim trupama i festivalima, čime doprnosi promociji Vojvodine kao regiona u širem kontekstu, a doprinosi i decentralizaciji kulture i omogućava mladima u manjim sredinama da učestvuju u realizaciji jednog ovakvog događaja”, rekla je Jelena Bojanović. Sve to je, kako je dodala, prepoznala pokrajinska vlada, te mu dodelila priznanje “Najbolje iz Vojvodine” za period 2022-2024. godina, dok ga Sekretarijat za kulturu finansijski podržava od samog osnivanja putem godišnjih konkursa.

U ime Opštine Inđija, Nemanja Milojević istakao je Šekspir festival manifestacija kojom se Inđija ponosi.

“Nikitin angažman u proteklih osam godina pokazuje kako možete da od jedne ideje napravite svetski festival i da dobijete epitet ‘Najbolje iz Vojvodine’. To je rezultat napornog rada, ali pre svega strasti prema onome što volite”, rekao je Milojević, dodajući da je Šekspir festival “značajan za Inđiju koja nije samo grad uspešne privrede, već i kulture, turizma i sporta”.

Direktorka brenda i komunikacija UNIQA osiguranja Sonja Marić istakla je da kao kompanija kojoj je “podrška kulturi jedna od važnih odrednica društveno odgovornog poslovanja i predstavlja ulaganje u sigurno bogatstvo duha, UNIQA već devet godina ponosno podržava Šekspir festival”.

Pokrovitelji 9. Šekspir festivala su Pokrajinska vlada, opština Inđija, Ministarstvo kulture i informisanja, Grad Novi Sad, Uniqa osiguranje.

TOP