ŠEKSPIR FESTIVAL 2015

2. ŠEKSPIR FESTIVAL

25 – 30. juna 2015.

Ove godine biće održan drugi Šekspirov festival u Srbiji koji će u prelepom ambijentu zamka na Dunavu prikazati savremene svetske produkcije rađene po dramama Vilijama Šekspira.

Ideja festivala, jedinstvenog u ovom delu Evrope, je da neguje dela najvećeg svetskog dramskog stvaraoca predstavljanjem atraktivnog pozorišnog programa pod vedrim nebom, kako je to bilo i u Šekspirovo vreme. Ovom prilikom, publika će imati retku priliku da poseti jednu od najlepših letnjih rezidencija u našoj zemlji napravljenu po ugledu na srednjovekovne zamkove u Lombardiji.

Na festivalu će biti predstavljeni teatri iz Belorusije, Irana, Makedonije, Srbije, kao i značajni šekspirolozi, edukatori i umetnici koji će učestvovati u pratećem programu festivala.

Kuriozitet predstavlja premijerno izvođenje predstave „Perilke“ u režiji Nikite Milivojevića kojim će festival biti otvoren.

Ideju o osnivanju ovog festivala inicirao je reditelj Nikita Milivojević nakon premijere njegove predstave „Henri VI” u čuvenom Glob teatru u Londonu u maju 2012. godine. Pored velike ljubavi prema Šekspiru, Nikita je bio vođen željom da se vila Stanković - izuzetan prostor zatvoren za javnost u Srbiji, učini atraktivnim kulturno-turističkim mestom.

Pokrovitelji ovogodišnjeg festivala su Autonomna pokrajina Vojvodina - Sekretarijat za kulturu i javno informisanje, Opština Inđija, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i UNIQA osiguranje u Srbiji.

Prvo izdanje Šekspir festivala realizovano je prošle godine sa velikim uspehom. Prikazano je sedam produkcija iz Velike Britanije, Gruzije, Slovenije, Srbije, Grčke, Finske, Amerike, uz niz edukativno-animativnih pratećih programa. Agencija „Beta“ je Šekspir festival uvrstila među 10 najvažnijih događaja u kulturi u 2014. godini.

REČ SELEKTORA

Reč osnivača i selektora festivala...

Među nekoliko najuzbudljivijih trenutaka koje sam doživeo u pozorištu jedan se desio u čuvenom Globu u Londonu. Tek što sam bio doputovao, pravo iz hotela uputio sam se prema pozorištu sa željom da ako budem imao sreće odmah pogledam i neku predstavu. Predstava je nažalost već bila počela, ali sam zahvaljujući ljubaznosti mojih domaćina ipak nekako uspeo da uđem. Bilo je već palo veče, razvodnica mi je otvorila ogromna drvena vrata i tiho, gotovo na prstima, povela me kroz mračni hodnik unutra... i onda, odjednom, desilo se nešto potpuno neočekivano: iz te tišine i mraka kroz koje sam se gotovo šunjao unutra, eksplodirao je iznenada neverovatan smeh sa svih strana! Umesto u mračnoj pozorišnoj sali sa posvećenom tišinom, našao sam se u prepunoj bučnoj areni, okružen licima koja su se grohotom smejala, na sve strane je prštalo od neke fantastične energije, i na sceni i u gledalištu. Kako sam bio sasvim nepripremljen na to (nisam u stvari znao ni na koju predstavu sam ušao), neprestano sam gledao čas na scenu čas u sva ta lica oko mene, (ljudsko lice je ipak najlepše kada je nasmejano !)... Uz sve to, sa druge strane, iz ’’dvorišta’’ pozorišta, sve vreme je dopirao miris piva i kobasica koji se mešao zajedno sa svom tom atmosferom unutra i na neki čudan način činio je još uzbudljivijom! Utisak je bio izvanredan. Bila je to jednostavno nezaboravna slika. Činilo mi se kao da sam upao u nekakav vremeplov, da sam bačen 300 godina unazad... i sećam se da sam pomislio: „mora da je ovako nekako bilo i u Šekspirovo vreme, na sve strane neka slična lica, nekakva slična energija, sve neverovatno puno života’’.
Verujem da se već u tom trenutku negde duboko nesvesno pojavila želja da se ova slika sačuva, produži, u stvari da se ovaj pozorišni duh preseli i negde kod nas .
Kada bih još malo ozbiljnije analizirao taj trenutak verovatno bih mogao utvrditi da sam već tada znao da je „Vila Stanković’’ idealan prostor za jednu takvu avanturu. Pre nekoliko godina upravo smo Šekspirom („Nenagradjeni ljubavni trud’’), otvorili pozorišnu scenu u tom prostoru!
„Kod Šekspira se nalazi sve’’ - kaže u jednom divnom eseju Jan Kot. To ’’sve’’, za mene je u ovom trenutku nastavak jedne divne ’’Globe to Globe’’ pozorišne priče, i tog prvog doživljaja koji sam imao u susretu sa Šekspirovim pozorištem. Duh tog pozorišta je sada ovde kod nas, na Dunavu – u Čortanovcima, nadomak Inđije, u jednom gotovo nestvarnom ambijentu, i on ponovo spaja ljude najrazličitijih jezika i kultura. Naša je želja da on još dugo bude ovde sa nama, i da, kao i svaki dobri Duh, pravi razna čuda u kojima su iluzija i mašta jači od stvarnosti, a mi za trenutak nešto srećniji .
Nikita Milivojević
jun, 2014. godine

PARTNERI

Pokrovitelji festivala:

1. Autonomna pokrajina Vojvodina - Sekretarijat za kulturu i javno informisanje

2. Opština Inđija

3. Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

4. Uniqa osiguranje u Srbiji

Partneri:

1. Kulturni centar Inđija

2. TQ City Inđija

3. Srpsko narodno pozorište, Novi Sad

4. Šabačko pozorište, Srbija

5. Akademija umetnosti Novi Sad

6. Kulturni centar Novi Sad

7. Atelje vina „Šapat”

8. Fondacija „Balkankult”

Medijski patneri:

1. Radio-televizija Srbije

2. Radio-televizija Vojvodine

3. Radio-televizija Inđija

 

TIM

Direktor i selektor: Nikita Milivojević

Izvršni producent: Aleksandra Delić

Operativni direktor: Saša Milivojević

Tehnički direktor: Boris Butorac

Tehnička realizacija: Nemanja Ivanović, Slobodan Malešević, Damir Brahović, Radivoj Kostadinović

PR i protokol menadžer: Slavica Hinić

Urednik promotivnih materijala: Jelena Knežević

Kreativni direktor: Slaviša Savic

Web dizajn: Goran Despotovski

PROMOTIVNI MATERIJAL

PROGRAM

 

25. jun

Vila Stanković, Čortanovci*

19:30 trajanje: 1h 30'

 

Itaka art centar Inđija i Šabačko pozorište, Srbija

pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada

PERIKLE

Režija: Nikita Milivojević

 

Kuriozitet ovogodišnjeg programa predstavlja premijerno izvođenje predstave „Perilke“ u režiji Nikite Milivojevića kojim će festival biti otvoren. Praizvedba u Srbiji, jedne od najređe igranih Šekspirovih drama u svetu! Fantastična priča prepuna neverovatnih događaja, obrta i iznenađenja, koja deluje kao ''bajka''.

26. jun

Večeras, predstava MAGBET u SNP-u u NOVOM SADU!

Zbog najavljene kiše, umesto u Vili Stanković u Čortanovcima, večeras (26.06) će se iranska predstava „Magbet“ izvesti u Novom Sadu u Srpskom narodnom pozorištu (scena „Pera Dobrinović“) sa početkom u 19:30.
Za danas je obezbeđen organizovan prevoz samo iz Beograda.
Mesto polaska autobusa: Crkva Sv. Marka, ispred terminala AirSerbia (Bulevar Kralja Aleksandra 17)
Vreme polaska autobusa: 17:30
Vreme povratka autobusa: 20 minuta nakon završetka predstave

 

Svi kupci koji su kupili kartu za organozovani prevoz za petak, 26.06. na realciji Novi Sad - Čortanovci mogu da izvrše povraćaj novca. Potrebno je da sa kupljenom kartom dođu na prodajno mesto Eventima (isključivo na ono mestu na kome su kupili kartu) najkasnije do 03.07. i novac će im biti vraćen. Hvala na razumevanju! Za sve dodatne informacije: [email protected]


Za sve dodatne informacije: [email protected]

 

MAGBET

Režija: Hosejn Nošir

 

Jedinstvena prilika da domaća publika uživa u pozorištu iz Irana gledajući „Magbeta“ koji je svega svestan. „Katatonija” je mlada pozorišna grupa koja se bavi istorijskim i mitskim teatrom, sa posebnim fokusom na Šekspirove drame.

27. jun

Vila Stanković, Čortanovci*

19:30 trajanje: 1h 55' (sa pauzom)

 

Belorusko slobodno pozorište, Minsk, Belorusija/London, Velika Britanija

KRALJ LIR

Režija: Vladimir Ščerbanj

 

Energična, smela, beskompromisna i provokativna verzija „Kralja Lira“ kakvu niste videli do sada. Predstava je zabranjena u Belorusiji. Protresla je prvo publiku Glob teatar u Londonu, a potom i celu Evropu.

28. jun

Večeras, predstava OTELO u SNP-u u NOVOM SADU!

Zbog najavljenog nevremena sa obilnim padavinama koje se očekuju na teritoriji Inđije u vreme održavanje predstave, umesto u Vili Stanković u Čortanovcima, večeras (28.06) će se makedonska predstava „Otelo“ izvesti u Novom Sadu u Srpskom narodnom pozorištu (scena „Pera Dobrinović“) sa početkom u 19:30.

Za danas je obezbeđen organizovan prevoz samo iz Beograda.
Mesto polaska autobusa: Crkva Sv. Marka, ispred terminala AirSerbia (Bulevar Kralja Aleksandra 17)
Vreme polaska autobusa: 17:30
Vreme povratka autobusa: 20 minuta nakon završetka predstave

Svi kupci koji su kupili kartu za organozovani prevoz za nedelju, 28.06. na realciji Novi Sad - Čortanovci mogu da izvrše povraćaj novca. Potrebno je da sa kupljenom kartom dođu na prodajno mesto Eventima (isključivo na ono mestu na kome su kupili kartu) u periodu od 29.06. do 05.06. i novac će im biti vraćen.

Hvala na razumevanju!

Za sve dodatne informacije: [email protected]

 

 

Narodno pozorište Bitolj, Makedonija

OTELO

Režija: Dijego de Brea

 

Još jedna uspešna inscenacija jednog od najznačajnijih slovenačkih reditalja Dijega de Brea. Ekspresivna igra makedonskih glumaca, upečatljivi muzičko-vizualni efekti, dinamična i promišljena scenska rešenja. Predstava koja se gleda u jednom dahu.

PRATEĆI PROGRAM FESTIVALA

29-30. jun

Akademija umetnosti u Novom Sadu (Multimedijalna sala)

16:00 – 19:00

 

Radionica

RADIONICA - MAGIJA REČI, HRABROST I MOĆ UBEĐIVANJA ŠEKSPIRIJANSKOG POZORIŠTA

Milan Dragicević (SAD)

 

Radionica istražuje moć verbalnog izraza u glumačkoj umetnosti - kroz analizu ključnih retoričkih formula koje se javljaju u Šekspirovim komadima, glumac se može bliže upoznati sa osobenostima lika kog tumači, razviti raspon glasa i steći samopouzdanje koje mu omogućava da zagospodari scenom.

29. jun

Kulturni centar Novi Sad

17:00 – 00:00

 

17:00 Film: MAGBET

19:00 Predavanje

20:00 Film: OTELO

22:00 Film: PONOĆNA ZVONA

ŠEKSPIR ORSONA VELSA

Projekcije filmova Orsona Velsa rađenih prema delima Vilijama Šekspira („Magbet“, „Otelo“ i „Ponoćna zvona“)

Predavanje Aleksandra Erdeljanovića, upravnika Arhiva Jugoslovenske kinoteke

 

Ove godine u svetu se obeležava stogodišnjica rođenja Orsona Velsa! Bio je izuzetan poznavaoca lika i dela Vilijama Šekspira. U svojoj bogatoj karijeri režirao je tri autorski vrlo različite, a po dometima i kvalitetima neobično uspešne adaptacije besmrtnih Šekspirovih dela.

30. jun

Kulturni centar Inđija

19:30 trajanje: 40'

 

Gimnazija „Isidora Sekulić“ (Školski teatar na engleskom jeziku), Novi Sad, Srbija

KAKO VAM DRAGO

Režija: Bosiljka Trifunović Vernački

 

Predstava nastaje na inicijativu Bosiljke Trifunović Vernački, profesorke engleskog jezika kao deo upotrebe dramskih tehnika i veština u okviru nastave. Ova dramska grupa je postigla zapažene uspehe - igrala je u mnogim školama i profesionalnim pozorištima u Novom Sadu; a posebno značajan je nastup na Školskom Šekspir festivalu u Kardifu 2012. i Ipsviču 2013. godine.

 

* U slučaju vremenskih nepogoda, umesto u Vili Stanković, predstave „Magbet“, „Kralj Lir“ i „Otelo“ će biti izvedene u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, dok će predstava „Perikle“ biti izvedena u prostoru koji će naknadno biti potvrđen!

 

GALERIJA

VESTI 2014

  • Jun 28, 2015

Večeras, predstava OTELO u SNP-u u NOVOM SADU!

Zbog najavljenog nevremena sa obilnim padavinama koje se očekuju na teritoriji Inđije u vreme održavanje predstave, umesto u Vili Stanković u Čortanovcima, večeras (28.06) će se makedonska predstava „Otelo“ izvesti u Novom Sadu u Srpskom narodnom pozorištu (scena „Pera Dobrinović“) sa početkom u 19:30.

Za danas je obezbeđen organizovan prevoz samo iz Beograda.
Mesto polaska autobusa: Crkva Sv. Marka, ispred terminala AirSerbia (Bulevar Kralja Aleksandra 17)
Vreme polaska autobusa: 17:30
Vreme povratka autobusa: 20 minuta nakon završetka predstave

Svi kupci koji su kupili kartu za organozovani prevoz za nedelju, 28.06. na realciji Novi Sad - Čortanovci mogu da izvrše povraćaj novca. Potrebno je da sa kupljenom kartom dođu na prodajno mesto Eventima (isključivo na ono mestu na kome su kupili kartu) u periodu od 29.06. do 05.06. i novac će im biti vraćen.

Hvala na razumevanju!

Za sve dodatne informacije: [email protected]

  • Jun 27, 2015

Poslednja informacija iz Čortanovaca (27.06 u 15h):
Prognoza je da neće biti kiše na teritoriji Inđije u vreme održavanje predstave!
Scena je postavljane i sve je pripremljeno za izvođenje predstave KRALJ LIR u Vili Stanković. Savet – topla garderoba (može i neko ćebence), ravna obuća (trebalo bi izbeći štikle), kišobran (za svaki slučaj), neko sredstvo protiv komaraca.
Vidimo se u Vili Stanković!
Ulaznice za večerašnju predstavu su rasprodate!
INFORMACIJA O PREVOZU DO ČORTANOVACA
Povratna karta za organizovan prevoz iz Beograda i Novog Sada se može kupiti na svim prodajnim mestima Eventima po ceni od 200 dinara. Broj mesta je ograničen!
BEOGRAD :::

Mesto polaska autobusa: Crkva Sv. Marka, ispred terminala AirSerbia (Bulevar Kralja Aleksandra 17) Vreme polaska autobusa: 17:30
Vreme povratka autobusa: 20 minuta nakon završetka predstave
NOVI SAD :::
Mesto polaska autobusa: Železnička stanica, kod Lokomotive
Vreme polaska autobusa: 18:30
Vreme povratka autobusa: 20 minuta nakon završetka predstave
• Iz INĐIJE se na predstave u Vili Stanković u Čortanovcima može doći GRADSKIM PREVOZOM koji je specijalno prilagođen programu festivala.
INĐIJA :::
Polazak: Kružna linija iz Inđije, smer B u 18:30
Povratak: Kružna linija smer A u 22:20 sa stajališta na raskrsnici glavnog puta i puta za Vilu Stanković

Za sve dodatne informacije: [email protected]

  • Jun 26, 2015

Večeras, predstava MAGBET u SNP-u u NOVOM SADU!

Zbog najavljene kiše, umesto u Vili Stanković u Čortanovcima, večeras (26.06) će se iranska predstava „Magbet“ izvesti u Novom Sadu u Srpskom narodnom pozorištu (scena „Pera Dobrinović“) sa početkom u 19:30.
Za danas je obezbeđen organizovan prevoz samo iz Beograda.
Mesto polaska autobusa: Crkva Sv. Marka, ispred terminala AirSerbia (Bulevar Kralja Aleksandra 17)
Vreme polaska autobusa: 17:30
Vreme povratka autobusa: 20 minuta nakon završetka predstave
Za sve dodatne informacije: [email protected]

  • Jun 25, 2015

Poslednja informacija iz Čortanovaca (25.06 u 16h):

Prognoza je da neće biti kiše na teritoriji Inđije u vreme održavanje predstave!

Scena je postavljane i sve je pripremljeno za izvođenje predstave u Vili Stanković. Cela ekipa spremno čeka. Dakle, Čortanovci, Vila Stanković!!! Savet – topla garderoba (može i neko ćebence), ravna obuća (trebalo bi izbeći štikle), kišobran (za svaki slučaj), neko sredstvo protiv komaraca.

Vidimo se u Vili Stanković!

Ulaznice za večerašnju predstavu su rasprodate!

INFORMACIJA O PREVOZU DO ČORTANOVACA

Povratna karta za organizovan prevoz iz Beograda i Novog Sada se može kupiti na svim prodajnim mestima Eventima po ceni od 200 dinara. Broj mesta je ograničen!
BEOGRAD :::
Mesto polaska autobusa: Crkva Sv. Marka, ispred terminala AirSerbia (Bulevar Kralja Aleksandra 17)
Vreme polaska autobusa: 17:30
Vreme povratka autobusa: 20 minuta nakon završetka predstave
NOVI SAD :::
Mesto polaska autobusa: Železnička stanica, kod Lokomotive
Vreme polaska autobusa: 18:30
Vreme povratka autobusa: 20 minuta nakon završetka predstave
• Iz INĐIJE se na predstave u Vili Stanković u Čortanovcima može doći GRADSKIM PREVOZOM koji je specijalno prilagođen programu festivala.
INĐIJA :::
Polazak: Kružna linija iz Inđije, smer B u 18:30
Povratak: Kružna linija smer A u 22:20 sa stajališta na raskrsnici glavnog puta i puta za Vilu Stanković

Za sve dodatne informacije: [email protected]