ŠEKSPIR FESTIVAL 2016

3. ŠEKSPIR FESTIVAL


29 jun - 6. jul 2016.

U godini kada se obeležava 400. godina od smrti Vilijama Šekspira širom sveta, Šekspir festival imaće svoje treće izdanje.
Kao i prethodnih godina, festival će se održati u prelepom ambijentu Vile Stanković u Čortanovcima, u kome će se prikazati savremene svetske produkcije rađene po delima Vilijama Šekspira.

Ideja festivala, jedinstvenog u ovom delu Evrope, je da neguje dela najvećeg svetskog dramskog stvaraoca predstavljanjem atraktivnog pozorišnog programa pod vedrim nebom, kako je to bilo i u Šekspirovo vreme. Publika će imati jedinstvenu priliku da poseti jednu od najlepših letnjih rezidencija u našoj zemlji napravljenu po ugledu na srednjovekovne zamkove u Lombardiji.

Na festivalu će biti predstavljeni teatri iz Velike Britanije, Grčke, Portugalije, Indije i Srbije.
Prateći program festivala obuhvatiće filmske projekcije (program: "Olivije i Šekspir" Aleksandra Erdeljanovića) i studentske predstave prema delima Vilijama Šekspira.

Festival će otvoriti upravo Šekspirov Glob teatar iz Londona,  sa predstavom "Dva viteza iz Verone".
Kuriozitet ovogodišnjeg festivala predstavlja, posle dugo vremena, gostovanje  jednog pozorišta  iz Indije .
‘’Kompani teatar‘’ iz Mumbaja  izvešće "Bogojavljensku noć" .
Kao poseban dogadjaj treba svakako izdvojiti i džez koncert inspirisan šekspirovim "Sonetima" u izvođenju velike zvezde džez muzike Marie Joao i njenog tria OGRE.

Ideju o osnivanju ovog festivala inicirao je reditelj Nikita Milivojević nakon premijere njegove predstave „Henri VI” u izvođenju Narodnog  pozorišta iz Beograda, u čuvenom Glob teatru u Londonu u maju 2012. godine.

Agencija „Beta“ uvrstila je Šekspir festival među 10 najvažnijih događaja u kulturi u 2014. godini.
2015. godine Šekspir festival u Srbiji postaje deo međunarodne mreže Šekspir festivala - European Shakespeare Festival Network.

REČ SELEKTORA

Reč osnivača i selektora festivala...

Među nekoliko najuzbudljivijih trenutaka koje sam doživeo u pozorištu jedan se desio u čuvenom Globu u Londonu. Tek što sam bio doputovao, pravo iz hotela uputio sam se prema pozorištu sa željom da ako budem imao sreće odmah pogledam i neku predstavu. Predstava je nažalost već bila počela, ali sam zahvaljujući ljubaznosti mojih domaćina ipak nekako uspeo da uđem. Bilo je već palo veče, razvodnica mi je otvorila ogromna drvena vrata i tiho, gotovo na prstima, povela me kroz mračni hodnik unutra... i onda, odjednom, desilo se nešto potpuno neočekivano: iz te tišine i mraka kroz koje sam se gotovo šunjao unutra, eksplodirao je iznenada neverovatan smeh sa svih strana! Umesto u mračnoj pozorišnoj sali sa posvećenom tišinom, našao sam se u prepunoj bučnoj areni, okružen licima koja su se grohotom smejala, na sve strane je prštalo od neke fantastične energije, i na sceni i u gledalištu. Kako sam bio sasvim nepripremljen na to (nisam u stvari znao ni na koju predstavu sam ušao), neprestano sam gledao čas na scenu čas u sva ta lica oko mene, (ljudsko lice je ipak najlepše kada je nasmejano !)... Uz sve to, sa druge strane, iz ’’dvorišta’’ pozorišta, sve vreme je dopirao miris piva i kobasica koji se mešao zajedno sa svom tom atmosferom unutra i na neki čudan način činio je još uzbudljivijom! Utisak je bio izvanredan. Bila je to jednostavno nezaboravna slika. Činilo mi se kao da sam upao u nekakav vremeplov, da sam bačen 300 godina unazad... i sećam se da sam pomislio: „mora da je ovako nekako bilo i u Šekspirovo vreme, na sve strane neka slična lica, nekakva slična energija, sve neverovatno puno života’’.
Verujem da se već u tom trenutku negde duboko nesvesno pojavila želja da se ova slika sačuva, produži, u stvari da se ovaj pozorišni duh preseli i negde kod nas .
Kada bih još malo ozbiljnije analizirao taj trenutak verovatno bih mogao utvrditi da sam već tada znao da je „Vila Stanković’’ idealan prostor za jednu takvu avanturu. Pre nekoliko godina upravo smo Šekspirom („Nenagradjeni ljubavni trud’’), otvorili pozorišnu scenu u tom prostoru!
„Kod Šekspira se nalazi sve’’ - kaže u jednom divnom eseju Jan Kot. To ’’sve’’, za mene je u ovom trenutku nastavak jedne divne ’’Globe to Globe’’ pozorišne priče, i tog prvog doživljaja koji sam imao u susretu sa Šekspirovim pozorištem. Duh tog pozorišta je sada ovde kod nas, na Dunavu – u Čortanovcima, nadomak Inđije, u jednom gotovo nestvarnom ambijentu, i on ponovo spaja ljude najrazličitijih jezika i kultura. Naša je želja da on još dugo bude ovde sa nama, i da, kao i svaki dobri Duh, pravi razna čuda u kojima su iluzija i mašta jači od stvarnosti, a mi za trenutak nešto srećniji .
Nikita Milivojević
jun, 2014. godine

PARTNERI

Pokrovitelji festivala:

1. Autonomna pokrajina Vojvodina - Sekretarijat za kulturu i javno informisanje

2. Opština Inđija

3. Uniqa osiguranje u Srbiji

Partneri:

1. Studentski kulturni centar, Novi Sad

2. Srpsko narodno pozorište, Novi Sad

3. Akademija umetnosti Novi Sad

4. Kulturni centar Novi Sad

5. Fondacija „Balkankult”

6. Kulturni centar Inđija

7. TradeUnique Inđija

8. Atelje vina „Šapat”

9. Dekant prirodni sokovi

Medijski patneri:

1. Radio-televizija Srbije

2. Radio-televizija Vojvodine

3. Radio-televizija Inđija

 

TIM

Direktor i selektor: Nikita Milivojević

Izvršni producent: Aleksandra Delić

Operativni direktor: Saša Milivojević

Tehnički direktor: Boris Butorac

Tehnička realizacija: Nemanja Ivanović, Slobodan Malešević, Damir Brahović, Radivoj Kostadinović

PR i protokol menadžer: Slavica Hinić

Urednik promotivnih materijala: Jelena Knežević

Kreativni direktor: Slaviša Savic

Web dizajn: Goran Despotovski

PROMOTIVNI MATERIJAL

PROGRAM

 

29. JUN

Vila Stanković, Čortanovci*

19:30

 

Glob teatar (Shakespeare's Globe), London, Velika Britanija

DVA VITEZA IZ VERONE

trajanje: 1h 30'

Režija: Nik Begnal

 

Nova produkcija čuvenog Šekpsirovog Globa. Na svetskoj turneji je predvodi razdragan ansambl glumaca koji će vas oduševiti pesmama, romantikom i haosom i gurnuti Šekspirovu anarhičnu komediju u 21. vek.

30. JUN

Vila Stanković, Čortanovci*

19:30

 

C kao Cirkus (C. for Circus), Atina / Grčka

MERA ZA MERU

trajanje: 1h 30'

Režija: C for Circus

 

Pozorišna grupa C for Circus se ovog puta bavi jednim od Šekspirovih najkontroverznijih dela: Mera za meru. Glumci iz najboljih dramskih škola u Grčkoj su se okupili u kolektivnoj režiji, novom pozorišnom pristupu koji karakteriše mali broj scenskih sredstava kako bi se ova veličanstvena priča prikazala na veoma originalan način.

1. JUL

Vila Stanković, Čortanovci*

19:30

 

Koncert / Marija Žoao- Ogre (Maria Joao OGRE), Lisabon /Portugal

PESME ZA ŠEKSPIRA

trajanje: 1h 15'

Originalna muzika: Žoao Farinja

 

Neverovatan glas pevačice Marije Žoao kombinovan sa OGRE projektom koji čini mešavinu džeza, elektronske muzike i drugih zvukova. OGREov novi pristup predstavlja kombinaciju savremene muzike sa klasičnom književnošću - bend donosi nove zvuke delima Vilijama Šekspira. Soneti velikog engleskog pisca i dramaturga izvodiće se OGREovim pristupom zvukovima i ritmu.

2. JUL

Vila Stanković, Čortanovci*

19:30

 

Kompani teatar (The Company theatre), Mumbaj, Indija

BOGOJAVLJENSKA NOĆ

trajanje: 2h 20'(sa pauzom)

Režija: Atul Kumar

 

Kuriozitet ovogodišnjeg festivala predstavlja, posle dugo vremena, gostovanje  jednog pozorišta  iz Indije.  Kompani  teatar  iz Mumbaja  izvešće Bogojavljensku noć . Nakon gostovanja širom sveta (Šangaj, London, Delhi ...), sada nastupaju po prvi put u Srbiji. Bogojavljenska noć  sa glumcima iz različitih delova Indije i autentičnom muzikom.

3. JUL

Vila Stanković, Čortanovci*

19:30

 

Itaka art centar Inđija i Šabačko pozorište, Srbija

pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada

PERIKLE

trajanje: 1h 45'

Režija: Nikita Milivojević

 

Jedna od najređe igranih Šekspirovih komada u svetu! Fantastična priča prepuna neverovatnih događaja, obrta i iznenađenja, koja deluje kao ''bajka. Predstava Perikle dobitnik je brojnih nagrada na pozorišnim festivalima u zemlji i inostranstvu (nagrada za najbolju režiiju festivala Pozorišno proleće (Šabac 2016), nagrada za najbolju predstavu i režiju festivala "Joakim Vujić" (Gračanica 2016.) ...

PRATEĆI PROGRAM FESTIVALA

4. JUL

Kulturni centar Novog Sada

 

OLIVIJE I ŠEKSPIR

Projekcije filmova Lorensa Olivijea rađenih prema delima Vilijama Šekspira

 

19.00 Predavanje Aleksandra Erdeljanovića, upravnika Arhiva Jugoslovenske kinoteke

 

Lorens Olivije (1907 - 1989), legendarni britanski filmski i pozorišni glumac i reditelj važio je za jednog od najvećih poznavalaca i interpretatora dela besmrtnog Viljema Šekspira, kako na pozorišnoj sceni tako i na filmskom platnu. Lorens Olivije je najpoznatiji po svojoj rediteljsko-glumačkoj trilogiji: Henri V (1944, Hamlet (1948) i Ričard III (1955).

21.00 Projekcija filma HENRI V

5. JUL

Kulturni centar Novi Sad

19.00

 

OLIVIJE I ŠEKSPIR

Projekcija filma HAMLET

Itaka art centar, Inđija

20.00

Akademija umetnosti Novi Sad, Srbija

Predstava studenata 2. godine glume (klasa prof. Jasne Đuričić )

MAKBET

6. JUL

Kulturni centar Novi Sad

19.00

 

OLIVIJE I ŠEKSPIR

Projekcija filma RIČARD III

Itaka art centar, Inđija

20.00

Akademija lepih umetnosti Todoris, Beograd
Predstava studenata 3. godine glume (klasa prof. Božidara Đurovića / Hadži Nenada Maričića)

BITI ILI NE BITI

 

* U slučaju vremenskih nepogoda, umesto u Vili Stanković, predstave „Dva viteza iz Verone“, „Pesme za Šekspira“, "Bogojavljenska noć" i „Perikle“ će biti izvedene u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, dok će predstava „Mera za meru“ biti izvedena u prostoru koji će naknadno biti potvrđen!

 

GALERIJA

VESTI 2014

  • Jun 28, 2015

Večeras, predstava OTELO u SNP-u u NOVOM SADU!

Zbog najavljenog nevremena sa obilnim padavinama koje se očekuju na teritoriji Inđije u vreme održavanje predstave, umesto u Vili Stanković u Čortanovcima, večeras (28.06) će se makedonska predstava „Otelo“ izvesti u Novom Sadu u Srpskom narodnom pozorištu (scena „Pera Dobrinović“) sa početkom u 19:30.

Za danas je obezbeđen organizovan prevoz samo iz Beograda.
Mesto polaska autobusa: Crkva Sv. Marka, ispred terminala AirSerbia (Bulevar Kralja Aleksandra 17)
Vreme polaska autobusa: 17:30
Vreme povratka autobusa: 20 minuta nakon završetka predstave

Svi kupci koji su kupili kartu za organozovani prevoz za nedelju, 28.06. na realciji Novi Sad - Čortanovci mogu da izvrše povraćaj novca. Potrebno je da sa kupljenom kartom dođu na prodajno mesto Eventima (isključivo na ono mestu na kome su kupili kartu) u periodu od 29.06. do 05.06. i novac će im biti vraćen.

Hvala na razumevanju!

Za sve dodatne informacije: sekspir.info@gmail.com

  • Jun 27, 2015

Poslednja informacija iz Čortanovaca (27.06 u 15h):
Prognoza je da neće biti kiše na teritoriji Inđije u vreme održavanje predstave!
Scena je postavljane i sve je pripremljeno za izvođenje predstave KRALJ LIR u Vili Stanković. Savet – topla garderoba (može i neko ćebence), ravna obuća (trebalo bi izbeći štikle), kišobran (za svaki slučaj), neko sredstvo protiv komaraca.
Vidimo se u Vili Stanković!
Ulaznice za večerašnju predstavu su rasprodate!
INFORMACIJA O PREVOZU DO ČORTANOVACA
Povratna karta za organizovan prevoz iz Beograda i Novog Sada se može kupiti na svim prodajnim mestima Eventima po ceni od 200 dinara. Broj mesta je ograničen!
BEOGRAD :::

Mesto polaska autobusa: Crkva Sv. Marka, ispred terminala AirSerbia (Bulevar Kralja Aleksandra 17) Vreme polaska autobusa: 17:30
Vreme povratka autobusa: 20 minuta nakon završetka predstave
NOVI SAD :::
Mesto polaska autobusa: Železnička stanica, kod Lokomotive
Vreme polaska autobusa: 18:30
Vreme povratka autobusa: 20 minuta nakon završetka predstave
• Iz INĐIJE se na predstave u Vili Stanković u Čortanovcima može doći GRADSKIM PREVOZOM koji je specijalno prilagođen programu festivala.
INĐIJA :::
Polazak: Kružna linija iz Inđije, smer B u 18:30
Povratak: Kružna linija smer A u 22:20 sa stajališta na raskrsnici glavnog puta i puta za Vilu Stanković

Za sve dodatne informacije: sekspir.info@gmail.com

  • Jun 26, 2015

Večeras, predstava MAGBET u SNP-u u NOVOM SADU!

Zbog najavljene kiše, umesto u Vili Stanković u Čortanovcima, večeras (26.06) će se iranska predstava „Magbet“ izvesti u Novom Sadu u Srpskom narodnom pozorištu (scena „Pera Dobrinović“) sa početkom u 19:30.
Za danas je obezbeđen organizovan prevoz samo iz Beograda.
Mesto polaska autobusa: Crkva Sv. Marka, ispred terminala AirSerbia (Bulevar Kralja Aleksandra 17)
Vreme polaska autobusa: 17:30
Vreme povratka autobusa: 20 minuta nakon završetka predstave
Za sve dodatne informacije: sekspir.info@gmail.com

  • Jun 25, 2015

Poslednja informacija iz Čortanovaca (25.06 u 16h):

Prognoza je da neće biti kiše na teritoriji Inđije u vreme održavanje predstave!

Scena je postavljane i sve je pripremljeno za izvođenje predstave u Vili Stanković. Cela ekipa spremno čeka. Dakle, Čortanovci, Vila Stanković!!! Savet – topla garderoba (može i neko ćebence), ravna obuća (trebalo bi izbeći štikle), kišobran (za svaki slučaj), neko sredstvo protiv komaraca.

Vidimo se u Vili Stanković!

Ulaznice za večerašnju predstavu su rasprodate!

INFORMACIJA O PREVOZU DO ČORTANOVACA

Povratna karta za organizovan prevoz iz Beograda i Novog Sada se može kupiti na svim prodajnim mestima Eventima po ceni od 200 dinara. Broj mesta je ograničen!
BEOGRAD :::
Mesto polaska autobusa: Crkva Sv. Marka, ispred terminala AirSerbia (Bulevar Kralja Aleksandra 17)
Vreme polaska autobusa: 17:30
Vreme povratka autobusa: 20 minuta nakon završetka predstave
NOVI SAD :::
Mesto polaska autobusa: Železnička stanica, kod Lokomotive
Vreme polaska autobusa: 18:30
Vreme povratka autobusa: 20 minuta nakon završetka predstave
• Iz INĐIJE se na predstave u Vili Stanković u Čortanovcima može doći GRADSKIM PREVOZOM koji je specijalno prilagođen programu festivala.
INĐIJA :::
Polazak: Kružna linija iz Inđije, smer B u 18:30
Povratak: Kružna linija smer A u 22:20 sa stajališta na raskrsnici glavnog puta i puta za Vilu Stanković

Za sve dodatne informacije: sekspir.info@gmail.com